MI VAN A FÜSTFELHŐK MÖGÖTT?

A marihuána használata nem csupán a fogyasztóra káros, mert a fogyasztó maga is kockázattá válhat a társadalom számára.

A kutatások világosan mutatják, hogy a marihuána képes problémákat okozni a mindennapi életben. Egy 129 főiskolás tanulón végzett tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik a felmérés előtti harminc napból legalább huszonhét napon át szívtak füvet, súlyosan lecsökkentek a figyelemmel, az emlékezéssel és a tanulással kapcsolatos legfontosabb képességek. Egy postai dolgozókon végzett felmérés szerint azok az alkalmazottak, akikről azt találták, hogy marihuánát fogyasztanak, 55%-kal gyakrabban szenvedtek balesetet, 85%-kal gyakrabban sérültek meg, és 75%-kal nagyobb arányban hiányoztak a munkából.

Ausztráliában egy vizsgálat azt találta, hogy a cannabisfogyasztás volt felelős a halálos autóbalesetek 4,3%-áért.

Szinte lehetetlen úgy felnőni bármely országban, hogy ne találkoznánk drogokkal. A kábítószer-használatra irányuló kortársi nyomás igen nagy, míg a drogok veszélyeiről szóló tényszerű információk nem mindig állnak rendelkezésre.

Lehet, hogy sokan azt mondják, hogy a marihuána nem veszélyes. Nézze meg, hogy kik mondják ezt. Esetleg ugyanazok az emberek, akik aztán füvet próbálnak eladni neked?

A marihuána legyengítheti a személy emlékezőképességét, és ez az állapot akár napokkal vagy hetekkel az után is fennállhat, hogy a kábítószer közvetlen hatásai már elmúltak. Egy vizsgálat keretében felkértek egy csoportnyi rendszeres marihuána-fogyasztót, hogy emlékezzenek vissza egy listán található szavakra. A szavak pontos felidézésére való képességük csak négy héttel azután állt vissza a normális szintre, hogy abbahagyták a füvezést.

A marihuánát használó tanulók rosszabb osztályzatokat szereznek, mint azok, akik nem szívnak füvet, és kevésbé valószínű, hogy felveszik őket főiskolára. Egyszerűen rosszabb az emlékezetük és az információfeldolgozó-képességük, mint azoknak, akik nem drogoznak.

„Abban az iskolában, ahová jártam, a tanár három-négy füves cigit is elszívott naponta. Nagyon sok tanulót rávett arra, hogy ők is szívjanak, köztük engem is. A dílere ezután arra biztatott, hogy kezdjek el heroint használni, amit ellenállás nélkül meg is tettem. Ekkorra úgy tűnt, mintha már képtelen lennék lelkiismeret-furdalást érezni.” – Veronique

Amit a drogdílerek mondanak

Amikor tinédzsereket egy felmérés során arról kérdeztek, hogy miért kezdtek el drogozni, 55%-uk azt válaszolta, hogy a barátaik nyomására tették. Menők és népszerűek akartak lenni. A dílerek tudják ezt.

Barátként közelítenek hozzád, és felajánlják, hogy „segítenek” neked „valamivel, ami majd feldob”. A drog „segíteni fog neked beilleszkedni”, vagy „vagány leszel tőle”.

A drogdílereket az elérhető haszon motiválja, és ezért bármit mondhatnak neked, hogy megvedd a drogot. Azt mondják majd, hogy „a fűről nem fogsz áttérni a keményebb drogokra”.

Amíg megkapják a pénzüket, a drogdílereket nem érdekli, hogy a drogok tönkreteszik az életed. Őket kizárólag a pénz érdekli. Volt dílerek beismerték, hogy vevőiket csak „sakkfiguráknak” tekintették.

Ismerd meg a tényeket a drogokról. Hozd meg a saját döntéseidet!