MI A MARIHUÁNA?

Marihuánának nevezik az indiai kender szárított virágát, magját és levelét. Sokféle más szlengneve is van, pl.: zöld, spangli, dzsoint, grász, gandzsa, gyep, kender, ágyú, mariska, rakesz és THC.

A hasis a cannabis egy másik formája, amely az indiai kender gyantájából készül. Haskának, haskónak, csokinak és csarasznak is szokták nevezni, és átlagosan hatszor olyan erős, mint a marihuána.

A „cannabis” szó (a kender latin neve) jelöl minden olyan drogot, amely az indiai kender származéka; ezek közé tartozik a hasis és a marihuána is.

Az elnevezéstől függetlenül ez egy hallucinogén drog – olyan anyag, amely eltorzítja azt, ahogyan a körülöttünk lévő világot érzékeljük.

A cannabisban található vegyi anyagot, amely ezt a torzulást okozza, „THC”-nek hívják. Az egyes marihuána adagok THC-tartalma nagyon változó lehet, de általánosságban elmondható, hogy növekedett az utóbbi években.

Hogyan használják?

A marihuána a kender szárított leveléből, szárából, virágából és magjaiból készült keverék. A színe legtöbbször zöld, barna vagy szürke.
A hasis egy sárgásbarna, barna vagy fekete gyanta, amit kiszárítanak, majd tábla, rúd vagy golyó alakba préselnek. Amikor cigarettában vagy pipában szívják őket, mind a marihuána, mind a hasis jellegzetes, édeskés szagot áraszt.

A marihuána a leginkább elterjedt illegális drog a világon. Egy 2007-ben készült felmérés azt tárta fel, hogy csak az Egyesült Államokban 14,4 millióan szívtak marihuánát legalább egyszer a felmérést megelőző hónapban.

A marihuánát általában cigarettaként szívják el (joint), de pipába töltve is használják. Ritkábban ételbe keverik vagy teát főznek belőle, és úgy fogyasztják. Előfordul, hogy hagyományos dohánylevélből készült szivarokat bontanak fel, és a benne lévő dohányt kenderrel helyettesítik. A füves cigik és szivarok tartalmát esetenként más, erősebb kábítószerekkel, például crack kokainnal vagy PCP-vel (fenciklidinnel, azaz egy hallucinogén fehér porral) is keverik.

Amikor valaki elszív egy füves cigit, általában perceken belül érezni kezdi a hatását. Az azonnal jelentkező érzetek – felgyorsuló szívverés; mozgás- és egyensúlyzavarok, a dolgok „álomszerűnek” tűnnek – az első fél órában elérik csúcspontjukat. Ezek a rövid távú hatások rendszerint két-három óra alatt elmúlnak, de az elfogyasztott drog mennyiségétől, a THC erejétől, valamint a keverékhez adott egyéb kábítószerektől függően tovább is tarthatnak.

Mivel az átlagos fogyasztó több füstöt lélegez be, és tovább is tartja benn annál, mintha cigarettát szívna, a füves cigi erősen károsítja a tüdőt. A torokfájással és légcsőhuruttal (a légcső fertőzéses, heveny gyulladása) járó kellemetlenségeken túl azt találták, hogy egy füves cigaretta elszívásával annyi rákkeltő vegyi anyag jut az ember szervezetébe, mintha öt hagyományos cigarettát szívna el.

A marihuána használatának szellemi hatásai hasonlóan súlyosak. A marihuánát fogyasztók emlékező és gondolkodási képessége rosszabb, mint azoké, akik nem élnek vele.

Azok az állatok, amelyeknek kísérleti célból marihuánát adtak, még agykárosodást is szenvedtek.UTCAI NEVEK


MARIHUÁNA: zöld maresz kender fű rakesz gandzsa gyep ágyú zöldség spangli THC HASIS: haska csoki csarasz