3. Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: Tánc a HALÁLLAL?

TÁNC A HALÁLLAL?

Az ecstasy illegális. Az Amerikai Drogrendészeti Hivatal ezt a drogot az „I-es jegyzékbe” sorolja, amelyen azok a veszélyes anyagok szerepelnek, amelyeknek nincs semmilyen elismert gyógyászati értéke. Az „I-es jegyzékben” olyan drogok vannak még, mint a heroin és az LSD. Az ecstasy birtoklásáért, forgalmazásáért és előállításáért járó büntetés a birtokolt drog mennyiségétől függően 2 évtől életfogytig tartó börtönbüntetést jelenthet Magyarországon.

Szomorú, hogy a fiatalok körében ma az ecstasy az egyik legnépszerűbb kábítószer. Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala szerint hozzávetőlegesen 9 millióan fogyasztanak ecstasyt a világon. Az ecstasyfogyasztók túlnyomó többsége a tizenévesek és a fiatal felnőttek közül kerül ki.

Az ecstasy alkohollal keverve különösen veszélyes, valójában halálos is lehet. E „dizájner” (mesterségesen előállított vagy szintetikus) drog által okozott kár olyan széles körű, hogy az orvosi ügyeletekre beérkező esetek száma az egekbe szökött, és több mint 1200%-kal növekedett azóta, hogy az ecstasy vált a legkedveltebb diszkódroggá a hajnalig tartó „rave”-partikon és diszkókban (rave = lelkesedés, eksztázis, tombolás).

Tényleg így akarsz bulizni?

Nikki pontosan olyan volt, mint bárki más, aki rave-partikra járt. Remélte, hogy elmenekülhet a problémái elől, és jól érezheti magát. Ezért néhány barátjával eltervezte, hogy átbulizza az éjszakát. Egyiküknek az autójában volt egy üveg folyékony ecstasy, így úgy döntöttek, hogy kipróbálják. A drog hamarosan elkezdett hatni. Nikki pedig csak táncolt, táncolt és táncolt, és jóval túllépte tűrőképességének szokásos határait. Ahogy egy barátja azt a rendőrségi jegyzőkönyvben megfogalmazta: „Nikki semmit sem érzett.”

A következő reggel Nikki halott volt. Az ok: ecstasymérgezés.

„De ez velem nem fog megtörténni” – gondolod. Talán nem, de tényleg vállalni akarod a kockázatot?

„Egy rave-partin láttam egy srácot, aki teletömte magát ecstasyval, és órákon keresztül azt ismételte, hogy »narancs vagyok, ne hámozzatok meg, narancs vagyok, ne hámozzatok meg!« Egy másik pedig azt hitte magáról, hogy légy, és folyamatosan az ablakhoz verdeste a fejét.” – Liz