Menu background image
Vényköteles szerekkel való visszaélés

VISSZAÉLÉS A VÉNYKÖTELES SZEREKKEL: EGY KOMOLY PROBLÉMA

Fotó: Stockxpert

A vényköteles szerek élvezeti célokra való felhasználása komoly probléma a tizenévesek és a fiatal felnőttek körében. A felmérések szerint sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy tizenéves felírt szerekkel éljen vissza, mint hogy illegális kábítószerekkel.

Sok fiatal gondolja úgy, hogy a felírt szerek biztonságosak, mivel orvos írta fel őket. Ha azonban nem gyógyászati célból arra használják ezeket, hogy jól érezzék magukat tőlük, vagy hogy „saját magukat gyógyszerezzék”, az ugyanolyan veszélyes és függőséget okozó lehet, mintha illegális utcai drogokat szednének.

Nagyon komoly kockázatot jelent a személy egészségére nézve, ha vényköteles szereket szed. Ezért szabad őket csak orvosi felügyelet alatt szedni. Az ilyen szereket szedő személyeket még ebben az esetben is szoros megfigyelés alatt kell tartani, hogy elkerüljék a függőséget vagy más problémákat.

Sok tabletta teljesen egyformán néz ki. Rendkívül veszélyes bevenni bármit, amiről nem tudjuk biztosan, hogy micsoda, vagy amit nem nekünk írtak fel. Ezenkívül a test egyénről egyénre eltérő kémiája miatt az emberek különbözőképpen reagálhatnak rájuk. Egy olyan szer, ami valakinek megfelelt, valaki másnak lehet, hogy nagyon kockázatos vagy akár végzetes.

A vényköteles szerek csak azok számára biztonságosak, akiknek ténylegesen felírták őket, és rajtuk kívül senki másnak.