3.5 Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: A vényköteles fájdalomcsillapítóktól való függőségre figyelmeztető jelek

A VÉNYKÖTELES FÁJDALOMCSILLAPÍTÓKTÓL VALÓ FÜGGÉSRE FIGYELMEZTETŐ JELEK

 
A leggyakrabban felírt fájdalomcsillapítók (OxyContin, Vicodin, Metadon, Darvocet, Lortab, Lorcet és Percocet), bár enyhítik a fájdalmat, azt is okozhatják, hogy a személy szervezetének elkezd „szüksége lenni” a szerre, hogy egyáltalán „normálisan” érezze magát.
 
10 figyelmeztető jel, arra az esetre, ha ismersz valakit, akiről úgy gondolod, hogy függővé válhatott ezektől a szerektől:
 
1. Növekvő használat: a dózis növelése az idő múlásával annak eredményeként, hogy a személy hozzászokott a szerhez, és nagyobb adagra van szüksége ahhoz, hogy elérje ugyanazt a hatást.
 
2. A személyiség megváltozása: változások az erőnlétben, a hangulatban, illetve a koncentrációs képességben abból kifolyólag, hogy a mindennapos kötelezettségek másodlagossá válnak a drog iránti szükségérzethez képest.
 
3. Szociális visszahúzódás: visszahúzódás a családtól és a barátoktól.
 
4. Folyamatos használat: a fájdalomcsillapítók további szedése azt követően is, hogy javult az orvosi kezelésre szoruló állapot, amelyet a szer enyhíteni volt hivatott.
 
5. Vények megszerzésével töltött idő: a személy sok időt tölt el azzal, hogy nagy távolságokat tegyen meg, valamint több orvost is felkeres a szerek megszerzése érdekében.
 
6. A napi szokások és a megjelenés megváltozása: A személyes higiénia elhanyagolása; az alvási és evési szokások megváltozása; állandó köhögés, orrfolyás, valamint vörös, üveges szemek.
 
7. A kötelezettségek elhanyagolása: a házimunka elhanyagolása, és a számlák kifizetésének elmulasztása; a személy gyakrabban értesíti az iskolát vagy a munkahelyét, hogy beteg.
 
8. Fokozott érzékenység: szokványos hangok, érzelmek és dolgok látványa túlságosan nagy hatással vannak a személyre; hallucinációi vannak.
 
9. Eszméletvesztés és feledékenység: megtörtént események elfelejtése, és eszméletvesztés.
 
10. Védekező viselkedés: a személy egyszerű kérdésekre védekezően vagy kirohanóan reagál, hogy megpróbálja elrejteni a drogfüggőségét, amikor úgy érzi, hogy a titkára fény derül.