3.6 Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: A legfiatalabb áldozatok

A LEGFIATALABB ÁLDOZATOK

Amikor terhes anyák fogyasztják, az alkohol bekerül a véráramba, áthatol a méhlepényen, és bejut a magzat szervezetébe.

Az alkohol a terhesség bármely szakaszában árthat a babának, ám az első három hónapban a legsúlyosabb. Fennáll a veszélye az alkohollal kapcsolatos születési rendellenességeknek, beleértve a növekedési zavart, az arcfejlődési rendellenességeket, illetve az agy és az idegrendszer károsodását.

Photo credit: Lisa Grissinger

Tragédiák sora

Az alkohol sok tehetséges művész, zenész és író életét követelte az elmúlt évtizedekben. Íme néhány közülük:

A túlzott alkoholfogyasztás vezetett a Led Zeppelin dobosának, John „Bonzo” Bonhamnek a tragikus halálához, aki leginkább a „Moby Dick” című számban előadott dobszólójáról ismert. Hányásába fulladva holtan találták egy éjszakába nyúló ivászat után, miközben a zenekar a következő turnéjára készült.

A Def Leppard gitárosa. A súlyos alkoholista Clark londoni otthonában halt meg alkohol és kábítószerek kombinációjától.

Amerikai zenész, a The Byrds dobosa. Májelégtelenségben halt meg három évtizeden át tartó alkoholfogyasztás következtében.

Skót rockénekes, a Sweet énekese. Ivási problémája miatt 1978-ban el kellett hagynia a zenekart; évekkel később újra csatlakozott, de az ivás tönkretette az egészségét, és májelégtelenségben halt meg 1997-ben.

Brit színész, aki a következő szerepeiről ismert: Oliver!, Szerelmes asszonyok (Women in Love), A három testőr, Gladiátor. Hirtelen szívroham végzett vele a Gladiátor forgatásának szünetében, miután megivott 3 üveg rumot, 8 üveg sört és több dupla whiskyt.