NEMZETKÖZI STATISZTIKÁK

Azok között, akik 2007-ben első alkalommal nyúltak tiltott drogokhoz, a legnépszerűbb szerek a marihuána és a vényköteles fájdalomcsillapítók voltak – mindkettőt körülbelül ugyanannyi, 12 éves vagy annál idősebb amerikai állampolgár használta. A fájdalomcsillapítók nem orvosi célból történő használata 12 %-kal nőtt.

Amerikában minden tizedik felsőéves középiskolás beismerte, hogy visszaélt már vényköteles fájdalomcsillapítókkal.

A fájdalomcsillapítók helytelen használata képezi annak az átfogó problémának a 75%-át, amely a vényköteles szerekkel történt visszaélésből adódik. Amerikában a hidrocodin nevű fájdalomcsillapító a leggyakrabban helytelenül használt, ellenőrzött gyógyszer.

A metadonról, amelyet régen leszoktató központokban alkalmaztak, és amelyet az orvosok jelenleg fájdalomcsillapítóként használnak, kiderült, hogy 2007-ben csak Florida államban 785 ember halálát okozta.

A vényköteles szerekkel való visszaélés egyre gyakoribb az idősebb amerikaiak körében is, különösen az olyan szorongás elleni szerek esetén, mint a Xanax, és az olyan fájdalomcsillapítóknál, mint az OxyContin.

Az Egyesült Királyságban állítólag emberek tízezrei függenek olyan fájdalomcsillapítóktól, mint például a Solpadein és a Neurofen Plus.

Az orvosok és a rehabilitációt végző terapeuták jelentése szerint a vényköteles fájdalomcsillapítók által kiváltott függőség kezelése a legnehezebbek közé tartozik.