3.7 Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: A Ritalin ÖL

A RITALIN ÖL

MATTHEW TÖRTÉNETE: Matthew olyan tinédzser volt, aki hét éven keresztül Ritalint szedett. 2000 márciusában hirtelen meghalt. Habár semmi jel nem mutatott arra, hogy valaha is lettek volna problémái a szívével, a boncolás egyértelműen kimutatta a hajszálerek károsodását. Az egyik boncolóorvos közölte a szüleivel, hogy egy egészséges felnőtt férfi szíve körülbelül 350 grammot nyom, Matthew szíve pedig 402 grammot nyomott. Halotti bizonyítványán a következő áll: „Halálát a metilfenidát (Ritalin) hosszú távú használata okozta.”

nagy adagban fogyasztott Ritalin hasonló tüneteket okoz, mint más, kábítószerként használt stimulánsok, így többek között remegést, izomrángást, paranoiát 1 és azt az érzést, hogy rovarok vagy férgek mászkálnak az ember bőre alatt.

Volt egy 17 éves fiatal, aki – miután összezúzott Ritalin-tablettákat szippantott fel, és napokig ébren maradt, pszichotikussá vált, baltával megölte a szüleit, és súlyosan megsebesítette a testvéreit. Volt egy fiú, aki 7 éves kora óta Ritalint szedett, és 14 éves korában baseballütővel agyonvert egy másik fiút.

A Ritalin agressziót, pszichózist és olyan, szabálytalan szívverést okozhat, ami halálhoz vezethet.

A RITALINNAL VISSZAÉLNI BŰNCSELEKMÉNY

Az Egyesült Államokban a Ritalin kábítószerként való használatát súlyos bűncselekményként büntetik. Abban az esetben, ha valaki első alkalommal kereskedne a szerrel (és ebben már akkor is bűnös lenne az illető, ha csak egy vagy két tablettát adna valamelyik barátjának), a büntetés akár húsz évig terjedő börtönbüntetés és akár 1 millió dolláros bírság is lehet.

Ha az első kihágás halált vagy súlyos testi sérülést okoz, a büntetés húsz évtől életfogytiglanig terjedhet. Ha a drogot befecskendezve használják, akkor kábítószerrel való visszaélésnek minősül, amelyet még ennél is keményebb büntetéssel sújtanak.

„Rájöttem, hogy akkor kezdett el érdekelni a speed, és akkor indultam el a függőség felé, amikor Ritalint írtak fel nekem. Először csak hétvégente, aztán már minden nap csináltam.

Azt hallucináltam, hogy madarak repkednek a fejem felett; úgy éreztem, hogy mások is voltak velem egy szobában, pedig egyedül voltam; elkezdtem paranoiássá válni. Egy hét alatt beszedtem az egyik barátomnak felírt teljes Dexedrine mennyiséget. Aztán visszatértem a Ritalinhoz, és azzal folytattam.

Szinte semmire sem emlékszem a tizenkettedik évfolyamomból. Arra viszont emlékszem, hogy lehengerlő depresszió fogott el, és képtelen voltam megérteni, hogy pontosan miért ment rosszabbul az iskola, mint valaha. Alig tudtam leérettségizni, és egyáltalán nem terveztem főiskolára menni.

Az utolsó pillanatban mégis beiratkoztam a helyi főiskolára. Körülbelül tizenhét napig tudtam tiszta maradni, mielőtt a speed utáni vágy teljesen maga alá gyűrt. Egy hétig jártam az órákra, és csúfos kudarcot vallottam.” – Sam

  1. 1. paranoia: más emberekkel kapcsolatos gyanakvás, bizalmatlanság vagy félelem.