3.1 Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: Hol fordul elő?

HOL FORDUL ELŐ?

Sajnos a Ritalin és a hasonló „hiperaktivitás-elleni” szerek szinte mindenhol megtalálhatóak. Ha középiskolába vagy főiskolára jársz, valószínűleg könnyen hozzáférhető, a „kábítószer-kereskedők” (az osztálytársaid) pedig égnek a vágytól, hogy könnyű pénzhez jussanak tőled.

Fotó: istockphoto.com/Matty Symons
Vannak iskolák, amelyekben a tanulók mintegy 20%-a rendszeresen fogyasztja ezt a szert. Az amerikai Drogrendészeti Hivatal azt találta, hogy sok iskola több ilyen szerrel rendelkezett, mint a környékbeli gyógyszertárak.

Miért olyan elterjedt ez a szer? Egy „barát” nagyon könnyen elcsenhet néhányat a kisöccsének felírt tablettákból, majd darabonként egy ezresért eladhatja. Egy gyors adagra vágyó tanuló azt mondhatja az iskolaorvosnak, hogy „tanulási zavarai” vannak, vagy hogy „képtelen koncentrálni”. Receptre felírt gyógyszert kap, amiből elraktároz pár darabot későbbi használatra, a felesleget pedig eladja a barátainak.

Míg a törvény tiltja ezeknek az erős stimulánsoknak1 a korlátlan forgalmazását, addig szomorú tény marad, hogy ezek az anyagok szinte bárhol szabadon elérhetők. A „gyerekkokaint” úgy osztogatják, mint a cukorkát.

„A tünetek majdhogynem olyanok, mint egy túladagolásnál. Az ember iszonyatosan érzékennyé, hiperéberré válik tőle, a hangulata pedig szélsőségesen hullámzik. Tiszta őrület.” – Jake

  1. 1. stimuláns: olyan drog, amely rövid távon megnöveli az energiaszintet és az éberséget, de magasabb vérnyomást, gyorsabb szívverést és szaporább légzést is okoz.