3.3 Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: Hogy néz ki a Ritalin? …és más tények

HOGY NÉZ KI A RITALIN? … ÉS MÁS TÉNYEK

A Ritalin kis tabletták formájában kapható; a tabletta nagysága és alakja körülbelül olyan, mint az aszpirintablettáé, és a „Ciba” szó (a gyártó neve) van belenyomva. Az 5 mg-os tabletták halványsárgák, a 10 mg-osak halványzöldek, a 20 mg-osak pedig fehérek vagy halványsárgák.

Ez a szer a központi idegrendszert stimuláló kategóriába tartozik. Azonban még a gyártója is beismeri – a használati útmutatóban –, hogy senki sem tudja igazán, hogyan hat az emberi testre: „Nem teljesen ismert, hogyan fejti ki hatását a szervezetben…”

A visszaélők porrá törik a tablettákat, és felszippantják a port. A szer vízben oldódó, így könnyen lehet belőle beinjekciózható folyadékot is készíteni.

Mint ahogy azt az amerikai Drogrendészeti Hivatal megjegyezte: „A metilfenidáthoz csak úgy lehet visszaélési célra hozzájutni, hogy az ilyen tartalmú gyógyszerészeti termékeket a törvényes csatornák kijátszásával szerzik be.” Más szóval, a szer minden egyes tablettája, amelyet visszaélésre használnak – akár az eredeti formában, akár porrá törve, akár vízben feloldva –, a gyártótól származik. Nem létezik utcán előállított Ritalin.

„Mostanra olyan mértékben hozzászoktam a szerhez, hogy két-három 20 mg-os tabletta kell ahhoz, hogy érezzem a hatását. Tudom, hogy függő vagyok…»Kiégtem«, és olyan vagyok, mint egy zombi.” – AlexUTCAI NEVEK


RITALIN: diétás kokó gyerekkokain R-vitamin R-laszti szegény ember kokainja smarties