3.7 Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: A fürdősók rövid története

A FÜRDŐSÓK RÖVID TÖRTÉNETE

A ma fürdősók néven ismert drogokat először 1928-ban és 1929-ben szintetizálták (állították elő mesterségesen) Franciaországban. Némelyiket eredetileg lehetséges orvosi felhasználás érdekében kutatták, de a legtöbb létrehozott szert sikertelennek minősítették a komoly mellékhatások, közöttük a függőség miatt. A korábbi Szovjetunióban az 1930-as és 1940-es években kezdődtek a visszaélések ezekkel a szerekkel, ahol antidepresszánsként használták őket. Ezek „Cat” és „Jeff” néven is ismertek, és az 1990-es években lettek népszerűek az Egyesült Államokban.

2004 és 2008 között Izraelben használták ezeket a drogokat, amíg a fő alapanyagot illegálissá nem nyilvánították. 2007 körül szerzett nagyobb népszerűséget a drogfüggők körében, amikor kezdett felbukkanni az internetes drogfórumokon.

2009-ben, amikor Hollandiában analizálták az „Ecstasy” tablettákat, úgy találták, hogy a tablettáknak több mint a fele nem azt az elsődleges drogot tartalmazta, amellyel az Ecstasyt kapcsolatba hozzák, ehelyett olyan drogokat találtak, amelyek a fürdősókban fordulnak elő.10

2012-ben a fürdősókban használt két fő drogot illegálissá nyilvánították az Egyesült Államokban.11 Az alvilág vegyészei azonban létrehozták ezek némileg más vegyi összetételű változatát, és ezt reklámozták fürdősóként, illetve átcsomagolták „üvegtisztítóként” vagy más név alatt.