3.7 Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: A metamfetamin története

A METAMFETAMIN TÖRTÉNETE

A kamikazéknak metamfetamint adtak, mielőtt öngyilkos küldetésükre indultak volna.


A metamfetamin nem új keletű drog, bár az elmúlt évek során hatásában erősebbé vált, mivel az előállítására szolgáló technikák is fejlődtek.

Az amfetamint először 1887-ben, Németországban állították elő, a könnyebben előállítható és erőteljesebb metamfetamint pedig 1919-ben, Japánban fejlesztették ki. A kristályos por vízben oldódott, ami kiválóan alkalmassá tette az intravénás alkalmazásra.

A metamfetamin a második világháború alatt került széles körű használatba, amikor mindkét oldalon arra használták, hogy a katonákat ébren tartsák vele. A japán kamikaze pilóták öngyilkos küldetéseiket megelőzően nagy adagokat kaptak belőle, a háború után pedig, amikor a katonai célokra felhalmozott tartalékok a japán nagyközönség számára elérhetővé váltak, a metamfetamin intravénás használata járványos méreteket öltött.

Az 1950-es években a metamfetamint táplálék-kiegészítőként és depresszió elleni szerként használták. Mivel könnyen hozzá lehetett férni, egyetemisták, kamionsofőrök, sportolók használták mint nemgyógyászati serkentőanyagot, így elterjedt az e droggal való visszaélés.

Ez a minta az 1960-as években gyökeresen megváltozott, amikor az injekciózható metamfetamin egyre elérhetőbbé vált, tovább fokozva a visszaéléseket.

Majd 1970-ben az Egyesült Államok kormánya a legtöbb felhasználási területen illegálisnak minősítette a szer használatát. Ezt követően az amerikai motoros bandák irányították a drog előállításának és elosztásának legnagyobb részét. Abban az időben a legtöbb használó vidéki közösségekben élt, és nem tudta megengedni magának a jóval drágább kokaint.

Az 1990-es években a mexikói drogkereskedelmi szervezetek nagy laboratóriumokat állítottak fel Kaliforniában. Míg ezek a hatalmas laborok képesek voltak egyetlen hétvége alatt több mint 20 kg-nyi anyagot előállítani, addig a konyhákban és a lakásokban kisebb magánlaboratóriumok alakultak, amelyekről a drog egy szleng nevet is kapott: „stove top” (kb. kályhatető, rezsó). Onnan terjedt tovább az egész Egyesült Államokra és Csehországon keresztül Európára. Ma az Ázsiában elérhető metamfetamin legnagyobb részét Thaiföldön, Mianmarban (Burmában) és Kínában állítják elő.