3.2 Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: Miből készül a met?

MIBŐL KÉSZÜL A MET?

Egy kristálymet-laboratórium

A metamfetamin – a kokaintól eltérően, amely növényi származék – egy szintetikus, mesterségesen előállított kémiai anyag.

A metet általában illegális, rejtett laboratóriumokban állítják elő úgy, hogy az amfetamin vagy az amfetamin-származékok különböző formáit a hatás fokozása érdekében más kémiai anyagokkal keverik össze. Az általános forgalomban lévő, pl. megfázás elleni tablettákat gyakran használják a drog előállításának alapanyagaként. A „metfőző” kivonja a tabletta bizonyos összetevőit, és erősségük fokozása érdekében olyan vegyi anyagokkal kombinálja ezeket, mint az akkumulátorsav, a csatornatisztító, a lámpaolaj és a fagyálló folyadék.

Ezek a veszélyes vegyi anyagok robbanékonyak, és mivel a metfőzők maguk is bódult kábítószer-használók, gyakran súlyos égési sérüléseket szenvednek, és testileg deformálódhatnak, vagy akár meg is halhatnak, amikor a vegyi anyagok felrobbannak. Az ilyen balesetek a közeli lakóházakban vagy épületekben élőket is veszélyeztetik.

Az illegális laboratóriumok ezenkívül nagyon sok mérgező veszélyes hulladékot termelnek; 1 kilogramm metamfetamin előállítása során 6 kilogramm hulladék keletkezik. Az ilyen vegyi hulladéknak kitett emberek mérgezést vagy betegségeket kaphatnak.

„A szociális segély nem volt elég a met-szenvedélyünk fedezésére és arra, hogy eltartsuk a fiunkat, ezért a bérelt otthonunkat átalakítottuk met-laboratóriummá. A mérgező kémiai anyagokat a hűtőszekrényünkben tároltuk – nem tudván, hogy a méreganyagok az ételekbe is átszivároghatnak a hűtőben.

Amikor adtam egy kis sajtot a három éves fiamnak, nem tudtam, hogy mérgezett ételt adok neki. Túlságosan el voltam szállva a mettől, és csak 12 órával később vettem észre, hogy a fiam halálos beteg. De annyira a drog hatása alatt voltam, hogy még két órába telt, mire kitaláltam, hogyan viszem el őt a 8 kilométerre lévő kórházba. Mire beértünk a kórház ügyeletére, a fiamat halottnak nyilvánították. Az ok halálos mennyiségű ammónium-hidroxid volt, a met előállításához használt egyik vegyi anyag.” – Melanie