3.1 Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: Dabbing és mooking

DABBING

Ha a THC-t olaj formában kivonják, ragacsos masszát vagy viaszszerű anyagot lehet belőle kinyerni. Ezt elszívják, vagy ami még közkedveltebb, porlasztják. Ez a massza még tovább finomítható egyfajta kemény, üvegszerű anyaggá, amelynek a neve angolul „shatter”.

A marihuánának ezt a koncentrált formáját úgy használják, hogy nagy hővel gyorsan felmelegítik, porlasztják, és aztán egy speciális készüléken keresztül belélegzik. Ezt a műveletet hívják dabbingnek.

A DABBING HATÁSAI

Amikor a személy ilyen tömény formában fogyasztja a szert, felerősödnek a marihuána szívásakor tapasztalható testi és szellemi hatások.

Az ilyen formában fogyasztott szer THC-tartalma 60% és 90% között lehet.7

A marihuána tömény formái annyira újak, hogy a káros hatásaikat még nem tanulmányozták. Mindazonáltal az orvosok és a droghasználati specialisták azt figyelték meg, hogy a hétköznapi marihuána által előidézett káros mentális hatások a marihuána koncentrált formában való fogyasztásakor megtöbbszöröződnek.

A használók arról számoltak be, hogy a marihuánának ez a formája képes előidézni pszichotikus rohamokat, hallucinációkat (amikor a személy olyan dolgokat lát és hall, amelyek nincsenek ott) és olyan érzeteket, mintha bogarak mászkálnának az ember bőre alatt.8

Mivel ezek a koncentrátumok nagyon erősek, számos olyan eset volt, amikor mentőt kellett hívni cannabistúladagolás miatt.


MOOKING

Amikor dohány és marihuána keverékét szívják pipából vagy valamilyen edényből, annak a neve angolul „mooking”.

A dohányban és a marihuánában lévő vegyi anyagok hatást fejtenek ki az idegrendszerre, és befolyásolják az elmét és a testet egyaránt. Ezek közül a hatások közül némelyik visszafordíthatatlan.9 Ismeretes, hogy a dohányzás végzetes tüdőbetegségeket okozhat, amelyek végső stádiumában az illetőt napi 24 órán át lélegeztetőgépen kell tartani. Amikor ez bekövetkezik, a személy többé már nem képes normális tevékenységeket végrehajtani. Az olyan egyszerű dolgok, mint kimenni a hálószobából a mosdóba, csaknem lehetetlenné válnak, mert az illető kifogy a levegőből.9

„Elmekórházba kerültem, mert már 10 napja tartott, és ezalatt összesen aludtam 10-15 órát.”