3.3 Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: Hogyan változott a marihuána az idő múlásával

HOGYAN VÁLTOZOTT A MARIHUÁNA AZ IDŐ MÚLÁSÁVAL

Az indiai kendert (amelyből a marihuána és a hasis készül) már több mint 2000 évvel ezelőtt is termesztették, és hallucinogénként (érzékcsalódást okozó szer) használták.

A kábítószer erejét a kenderben található THC mennyisége határozza meg. A marihuánában nem mindig ugyanannyi THC van, és a THC-szint egyre magasabb.

Modern technikák használatával a kendertermesztők olyan cannabisfajtákat fejlesztettek ki, amelyekben a THC szintje jóval magasabb lett, mint korábban. A marihuána átlagos erőssége az USA-ban ma 15-20%. A legmagasabb szint, amely megtalálható a növényben, körülbelül 32%.12

Összehasonlításul:

  • Annak a fűnek, amelyet 1969-ben Woodstockban, illetve a 70-es években szívtak, nagyjából 1% volt a THC-tartalma.13
  • 1980-ban körülbelül 1% volt. 1997-re az átlagos THC-tartalom közel volt 5,1%-hoz, 2008-ban pedig 10,2%-hoz.14

A marihuána THC-tartalmának növekedése az idő múlásával.


Minél nagyobb a THC-érték, annál pszichoaktívabb a drog, és annál nagyobb a visszaélés, a függőség és más káros hatások lehetősége.

Minél nagyobb a THC-érték, annál pszichoaktívabb a drog, és annál nagyobb a visszaélés, a függőség és más káros hatások lehetősége.

AZ ALKOHOL ÉS A MARIHUÁNA

Vajon füves cigit szívni ugyanolyan, mint alkoholt inni?

Döntsd el te magad! Íme a tények:

Az alkohol mindössze egyfajta vegyi anyagból áll: etanolból. A marihuána több mint 400 ismert vegyi anyagot tartalmaz, köztük ugyanazokat a rákkeltő anyagokat is, amelyek a dohányfüstben is megtalálhatók. A cigarettázókkal ellentétben a füves cigarettát szívók igyekeznek mélyen belélegezni a füstöt, és a lehető legtovább lent tartani, hogy fokozzák a drog hatását – ez fokozottan károsítja a tüdőt.

Az alkohol néhány óra alatt kiürül a testből, a THC viszont heteken vagy akár hónapokon át is a szervezetben marad, a használat hosszától és intenzitásától függően.

A THC károsítja az immunrendszert. Az alkohol nem.

Itt most nem arra törekszünk, hogy lekicsinyeljük az alkoholfogyasztás veszélyeit, hiszen az alkohol ugyanennyire káros lehet. Ám a fogyasztóknak tudniuk kell, hogy a marihuánában található vegyületek – amelyek között vannak rákkeltő anyagok is –, hosszú idővel azután is a testben maradnak, hogy a füvet elszívták.