3.7 Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: Út a drogfüggőséghez

ÚT A DROGFÜGGŐSÉGHEZ

A rekreációs célokból drogozó személy a kiváltott hatás miatt fogyaszt marihuánát, mert be akar tépni, el akar lazulni vagy fel akar vidulni tőle. Amikor valaki újra és újra marihuánát fogyaszt, a teste elkezd toleranciát kifejleszteni a szerrel szemben, és ez arra késztetheti a személyt, hogy ugyanannak a kellemes érzésnek a megtapasztalásához erősebb kábítószereket kezdjen szedni. Amikor a hatások kezdenek elmúlni, az illető még erősebb kábítószerekhez nyúlhat, hogy megszabaduljon azoktól a nemkívánatos állapotoktól, amelyek a marihuána fogyasztására sarkallták. A marihuána önmagában nem készteti a személyt más drogok fogyasztására.

Az emberek azért szednek drogokat, hogy megszabaduljanak a nemkívánatos helyzetektől és érzésektől. A marihuána egy időre elfedi a problémát (amíg a fogyasztója „lebeg”). Amikor a „lebegés” elmúlik, a probléma, illetve a nemkívánatos állapot a korábbinál intenzívebben tér vissza. A fogyasztó ezután lehet, hogy keményebb kábítószerekhez fordul, mivel a marihuána „már nem működik”.

Ott van az a tény is, hogy a marihuána használói rendszerint csoportosulnak a bulikon, vagy csak haverkodnak, és megosztják másokkal. Így aztán, amikor valaki egy új szert hoz a csoportba, a csoportmentalitás azt válthatja ki, hogy a csoportból többen is kipróbálják ezt az új és potenciálisan függőséget okozó drogot.

A kokainfüggők túlnyomó többsége (90%) úgy kezdte, hogy először olyan drogot használt, mint a marihuána vagy az alkohol.34 Természetesen nem mindenki fog áttérni a keményebb drogok fogyasztására, aki marihuánát vagy hasist szív. Vannak, akik soha nem térnek át. Olyanok is vannak, akik teljesen leállnak a füvezéssel. De vannak, akik áttérnek keményebb drogokra. Egy tanulmány szerint azoknál a fiataloknál (12–17 évesek), akik marihuánát használnak, 85-ször nagyobb a valószínűsége annak, hogy később kokaint kezdenek használni, mint azoknál a gyerekeknél, akik nem füveznek, továbbá a 15 éves koruk előtt füvet szívó gyerekek 60%-a később áttér a kokainra.35

„Az első füves cigimet az iskolám udvarán kaptam. Jelenleg heroinfüggő vagyok, és épp most fejeztem be a nyolcadik drogelvonó kezelésemet.” – Christian