ISO – EGY ÚJ GYÓGYSZER, AMELY 20-SZOR HALÁLOSABB, MINT A FENTANIL

NEMZETKÖZI
2022. június 12.

Mi az az ISO, és miért olyan veszélyes?

A drogfogyasztás a pszichedelikus korszak óta jelent súlyos társadalmi problémát, és az évek során a drogok hatása mind erősebbé és halálosabbá vált. A 60-as években megjelent LSD-vel, és a 70-es és 80-as években feltűnt crackkel és ecstasyval a függőség folyamatosan növekedett. Az elmúlt évtizedekben a marihuána erőssége riasztó méreteket öltött. És mintha ez nem volna elég, az elmúlt évtized során megjelentek az erős függőséget okozó szintetikus opioidok, köztük a fentanil. Mindegyik korábban soha nem tapasztalt mértékű függőséghez és halálesetekhez vezet.

Az ISO különböző formákban fordul elő (por, kristályok vagy tabletták), és gyakran keverik más drogokkal is.
Az ISO különböző formákban fordul elő (por, kristályok vagy tabletták), és gyakran keverik más drogokkal is.
 

A fentanil megjelenésével a túladagolás okozta halálesetek száma drámaian megemelkedett. A COVID‑19 járvány kezdete óta minden korábbinál több amerikai vesztette életét kábítószer‑túladagolásban, sokan közülük fentaniltúladagolásban.

A fentanilt, amely ötvenszer vagy akár százszor erősebb a morfiumnál, kezdetben műtéti beavatkozásra váró betegek elkábítására használták. Majd egy olyan új drog – ISO – ütötte fel a fejét, amellyel fennáll a veszélye annak, hogy a kábítószerek okozta halálesetek kontrollálhatatlanná válnak.

Ennek a szintetikus opioidnak olyan új fajtái jelentek meg Washingtonban, amelyek sokkal erőteljesebbek, mint a fentanil. Indianában, Wisconsinban és Illinois-ban is jelentettek eseteket, sőt Florida legfőbb államügyésze, Ashley Mordon nemrégiben egy izotonitazén (ISO) nevű szintetikus opioidról adott ki figyelmeztetést, amelynek hatása 20-szor vagy akár 100-szor erősebb, mint a fentanilé. Mivel gyakran előfordul, hogy más drogokkal keverik, a felhasználóknak fogalmuk sincs arról, hogy egy halálos összetevőt tartalmazó dolgot fogyasztanak egészen addig, amíg már túl késő.

Az ISO-t eredetileg fájdalomcsillapításra fejlesztették ki az 1950-es években. Majd később veszélyes mellékhatásai miatt (melyek közül a legsúlyosabb a légzési elégtelenség volt) kivonták a forgalomból. Az ISO kristályos vagy fehér, piszkosfehér, illetve sárga por formájában fordul elő, és heroinnal vagy kokainnal keverve halálos koktélt vagy tablettát lehet belőle előállítani.

Azonban a történetnek itt még koránt sincs vége. A tudatmódosító szerek (pl. a metamfetamin) okozta kábítószer-túladagolás egyre többször vezet halálhoz, amelynek oka visszavezethető a szerek szintetikus opioidokkal való keverésére.

Ha az ISO valóban olyan káros, mint ahogyan attól a szakértők tartanak, akkor a forgalomban lévő mennyiség katasztrofális végeredménnyel járhat.

A szintetikus drogokat mesterséges vegyi anyagokból készítik, nem pedig természetes összetevőkből.
A szintetikus drogokat mesterséges vegyi anyagokból készítik, nem pedig természetes összetevőkből.