MOZGALOM INDULT A BRAZÍLIÁBAN DÚLÓ DROGJÁRVÁNY MEGFÉKEZÉSÉRE

A rendőrséggel és a pedagógusokkal társulva, több mint 5500 önkéntes 2 milliónál is több Az igazság a drogokról füzetet osztott ki Rio de Janeiróban, egy egész mozgalmat indítva el, amely az olimpiai játékokon kezdődött, és a brazil nyomornegyedekbe is eljutott, terjesztve a tényeket és mérhetően csökkentve a drogok iránti keresletet.

Brazil Drogmentes Világért-önkéntesek csapata harcba száll egy crack kokain válsággal küszködő nemzetért, példát mutatva arra, hogy mit lehet elérni a megfelelő eszközök használatával.

Az egész a nyári olimpia előtt kezdődött Rio de Janeiróban, amikor az újságok címlapjai világszerte katasztrófát jósoltak. Brazília egy az egész országra kiterjedő crackjárvány szorításában vergődött, és az ország, ahol becslések szerint 2,8 millió kokainhasználó él, a világ kokainjának 18%-át fogyasztotta el. Ez Brazíliát a második legnagyobb fogyasztóvá tette az Egyesült Államok után, ami nyilván hozzájárult ahhoz is, hogy ez volt az egyik olyan ország, amely a legtöbb erőszakos cselekménytől szenvedett a világon.

A színfalak mögött a Drogmentes Világért (DFW) Brazília buzgón készülődött, és csapatokat gyűjtött, hogy nyíltan szembeszálljon a drogproblémával. Ahhoz azonban, hogy a Föld ötödik legnépesebb országát elérjék, nagyon nagy csapatra volt szükség, ezért a DFW Brazília bárkivel szívesen összefogott, akit érdekelt a probléma kezelése: nonprofit csoportokkal, lelkészekkel és a gyülekezeteikkel, olimpikonokkal, rendőrségi tisztviselőkkel, sőt még szambatáncosokkal is. Mire a csapat összeállt, egy több mint 5500 önkéntesből álló, hatalmas sereg jött létre.

A mozgalom első célja egymillió Az igazság a drogokról füzet kiosztása volt az olimpiai játékok előtt és alatt. Ezt meg is valósították, mégpedig úgy, hogy a helyieknek, a sportolóknak és a látogatóknak egyaránt osztottak füzeteket végig a Copacabana strandon, a Boulevard Olímpico mentén és a versenyek minden nagyobb helyszínén.

Rio de Janeiro polgármestere is beszállt a kampányba egy támogatói levéllel, illetve azzal, hogy lehetővé tette a DFW Brazília számára, hogy Az igazság a drogokról társadalmi célú hirdetéseket játszhasson le az „élő helyszíneken”, ahol látogatók ezrei gyűltek össze, hogy nagy, szabadtéri kivetítőkön, élőben kövessék a játékokat. A társadalmi célú hirdetéseket 204 alkalommal vetítették le 1 680 000 embernek. Eközben Az igazság a drogokról anyagai a tévében, a rádióban és a nyomtatott sajtóban is végig jelen voltak.

Ahogy a lendület nőtt, a bővülő DFW-csapat folytatta az előretörést. A következő lépésük a hírhedt favelákban, vagyis a brazil nyomornegyedek területén folytatott füzetosztás volt. Újabb egymillió brazil portugál nyelvű füzetet nyomtattak, ezúttal a DFW partnerei, többek között a Riói Polgárőr Egység, a „Papo de Responsa”, a Duque di Caxias-i városháza és a Sao Paulo-i Oktatási Minisztérium logóival. A végén nem egy, hanem kétmillió füzetet osztottak ki.

Ahogy milliók ismerték meg az igazságot, Rio de Janeiro 2008 óta példátlan csökkenést tapasztalt a hatóságok által elkobzott drogok mennyiségében: 42%-os csökkenést a marihuána, 40%-ost a kokain és 51%-ost a crack esetében. A Riói Közbiztonsági Hivatal vezetője így írta le az átfogóbb képet: „Önök egyetlen akciójukkal drogmentes mozgalmat indítottak Rióban és egész Brazíliában.”


A CSELEKVÉS ÚTJÁN
Indítson Drogmentes Világért-csoportot!

Az igazság a drogokról program úgy lett kialakítva, hogy más csoportok is átvehessék, és sajátjukként használhassák. Számtalan pedagógus, rendőr és nonprofit szervezet tett már így.

De vannak olyanok is, akik az Alapítvány csapatához szeretnének csatlakozni, és saját Drogmentes Világért-csoportot akarnak indítani. Mivel az egész bolygót biztosan nem tudjuk egymagunkban elérni, önt is szívesen látjuk a soraink között, hogy részt vegyen keresztes hadjáratunkban.

Amikor Amira Bizet egyetemi hallgató Algériából felhívta az Alapítványt, és megkérdezte, hogy ki vezeti a csoportot az ő országában, mi azt kérdeztük tőle: „Mit szólnál ahhoz, ha te vezetnéd?”

Bizet rögtön beállt a csapatba, megkapta első nagy tételű megrendelését Az igazság a drogokról anyagokból, betoborozta két barátját, és elkezdett bemutatókat szervezni iskolákban. Ez ennyire egyszerű.

Ha szeretne csoportot indítani a saját területén, írjon nekünk, és mi segítünk az indulásban.


MENTSEN MEG FIATAL ÉLETEKET!

Támogassa a Drogmentes Világért Alapítványt, és segítsen megóvni a fiatalok életét a drogok romboló hatásaitól. Az ön hozzájárulásai lehetővé teszik számunkra, hogy oktatási anyagainkat ingyenesen hozzáférhetővé tegyük iskolák, ifjúsági szervezetek, illetve más csoportok és egyének számára. Az ön támogatása segít abban, hogy elláthassuk az embereket olyan tényekkel, amelyek birtokában egészséges, drogmentes életet élhetnek.