AZ IGAZSÁG A FENTANILRÓL

Halálos adag heroin (balra) és halálos adag fentanil (jobbra).

Mi teszi a heroin szintetikus rokonát, a fentanilt, az egyik leghalálosabb droggá a világon?

„A dílerek a kokaint és a heroint fentanillal keverik, és fiatalok tömegei halnak meg. Ez egy járvány. Borzalmas” – mondja egy diplomás ápoló Új-Zélandról. Bár a csak a vényköteles opioidok által okozott halálesetek számában tapasztalható volt egy lefelé menő trend, a fentanil túladagolása következtében bekövetkező halálesetek száma drámaian megemelkedett: három év alatt 540 százalékkal.

A fentanil szintetikus opioid fájdalomcsillapító, amit súlyos fájdalmak kezelésére írnak fel. A heroin egyik rokona, de sokkal halálosabb, lévén sokkal erősebb: a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központok szerint 50-szer erősebb, mint a heroin. A bal oldali képen a heroin halálos adagját láthatjuk, ami körülbelül 30 milligramm, összehasonlítva a fentanillal, amelyből csupán 3 milligramm a halálos adag. Valójában a mentősöknek, akiket kihívnak a túladagolásos esetekhez, óvatosnak kell lenniük: már csupán az érintése vagy a belélegzése is halálos lehet.

A fentanil a heroinnál is erősebb potenciálját a kémiai felépítésében rejlő különbségeknek köszönheti. Mindkét vegyület a „mu-opioidreceptorhoz” kötődik az agyban. De a fentanil gyorsabban odaér, mint a heroin, mert könnyebben átjut az agyban lévő zsíron. Emellett olyan szorosan rákapcsolódik a receptorra, hogy nem sokra van szükség belőle ahhoz, hogy beindítsa az opioid hatásokat a testben.

Mivel a fentanil finom por, könnyű más drogokkal keverni. Ugyanúgy néz ki, mint a heroin, így a fogyasztók, akik fentanillal kevert heroint injekcióznak be, nem tudják, hogy halálos dózist adtak be maguknak, csak amikor már túl késő.


Tényleg SZERETNÉNK HALLANI ÖNRŐL

Az igazság a drogokról tantervet használó tanárok és pedagógusok sokat tudnának beszélni arról, hogy a fiatalok hogyan reagálnak a programra. Íme néhány a legfrissebb visszajelzések közül.

EGÉSZSÉGTANTANÁR

„Imádom ezt a programot! A diákok valóban belelátnak abba, hogy mit tapasztal egy tényleges fogyasztó, és mik a következmények akkor és később. Nagyon hatásos! Köszönöm, hogy terjesztik ezt!”

CSALÁD- ÉS FOGYASZTÓI TUDOMÁNYOK TANÁR

„Köszönöm mindazt, amit önök és a Drogmentes Világért munkatársai tesznek. Azt hiszem, ez a program a legjobb, amit valaha használtam.”

ISKOLAI ÖSSZEKÖTŐ TISZT

„El sem tudom mondani önöknek, hogy mennyire lenyűgöztek a füzetek, amelyeket elküldtek nekem. Nagyon pozitív visszajelzéseket kapok a gyerekektől és a szülőktől is. Még olyan alsós diákom is van, aki az információkat a felsős nővérével is megosztotta.”

ISKOLAI TANÁCSADÓ

„Ezek az anyagok modernek, lebilincselőek, rokonszenvesek és hatásosak! A diákjaimat teljesen lekötötték a dokumentumfilm fejezetei, és az eredmény egy csomó tartalmas dialógus volt. A diákjaimnak az is nagyon tetszett, hogy saját példányokat kaptak az információs füzetekből, és sokan szántak rá időt, hogy újra elolvassák, sőt előreolvassanak az anyagban.”

EGÉSZSÉGTAN ÉS VEZETŐI KÉSZSÉG TANÁR

„Az önök tanterve áldás és csodálatos ajándék volt nekem és a diákjaimnak. Az anyag úgy van átadva, hogy a diákjaim habozás nélkül elfogadják. Nincs pénzügyi keretem az egészségtanórákhoz. Bármilyen anyagot, amit használok, saját zsebből fizetek. Az önök ingyenes tananyaga felbecsülhetetlen érték.”

EGÉSZSÉGTANTANÁR

„Adják át a köszönetemet az adományozóiknak. Az önök anyagai a legjobb tinédzserbarát információt tartalmazzák, amit valaha használtam az osztályaimban!”


TÉNYEK

AZ IGAZSÁG A DROGOKRÓL
Az igazság a drogokról program oktatási anyagok egész sorát tartalmazza.

14

FÜZET,

amelyek elmondják az igazságot a leggyakrabban fogyasztott drogokról

17

RÖVID VIDEÓ

amelyek leleplezik a leggyakoribb hazugságokat, melyeket a dílerek mondanak a potenciális fogyasztóknak

111

PERCNYI

dokumentumfilm, amelynek szereplői korábbi függők, akik megosztják saját történetüket

22

NYELVEN

érhetők el Az igazság a drogokról anyagai

16

MILLIÓ FÜZET

lett kiosztva csak az elmúlt évben


MENTSEN MEG FIATAL ÉLETEKET!

Támogassa a Drogmentes Világért Alapítványt, és segítsen megóvni a fiatalok életét a drogok romboló hatásaitól. Az ön hozzájárulásai lehetővé teszik számunkra, hogy oktatási anyagainkat ingyenesen hozzáférhetővé tegyük iskolák, ifjúsági szervezetek, illetve más csoportok és egyének számára. Az ön támogatása segít abban, hogy elláthassuk az embereket olyan tényekkel, amelyek birtokában egészséges, drogmentes életet élhetnek.