3.1 Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: Nemzetközi statisztikák

NEMZETKÖZI STATISZTIKÁK

Az Egyesült Államok szövetségi bíróságain 2007-ben 5477 személyt találtak bűnösnek a crack kokainnal összefüggő bűnök elkövetésében. E bűnösök 95%-a vett részt crack kokain kereskedelemben.

Európában más a helyzet. Az Európai Kábítószerügyi és Addiktológiai Megfigyelőközpont beszámolója szerint a crack kokain fogyasztása általában a nagyvárosok nagy munkanélküliséggel rendelkező és rossz életkörülményeket nyújtó, kisebbségek által lakott területeire korlátozódik. 2006-ban az európai városok jelentései szerint a crack használók a rehabilitációra jelentkező droghasználó népesség csupán 2%-át tették ki, és a többségüket Nagy-Britanniából jelentették.

crack és bűnözés

A letartóztatottak 11,6%-a cracket használt az előző héten.
Honolulu, Hawaii, USA
A letartóztatottak 49,8%-a használt már cracket.
Atlanta, Georgia állam, USA

Az Egyesült Államokban a 2007-es Nemzeti Droghasználati és Egészségügyi Felmérés kimutatta, hogy 8,6 millió 12 évesnél idősebb fiatal számolt be arról, hogy már használt cracket. A megkérdezett 18 és 25 év közöttiek 6,9%-a állította azt, hogy a felmérést megelőző évben használt cracket. Az amerikai kormány 2007-es jövőkutatási vizsgálatának keretében készített felmérése azt találta, hogy a középiskolák 12. évfolyamos tanulóinak 3,2%-a fogyasztott már crack kokaint valamikor az élete során.

 

Az Egyesült Államokban a 2006-ban rehabilitációs intézményekben fogadott személyek közül 178 475 esetben a crack kokain volt az a kábítószer, amellyel a leginkább visszaéltek. Ez a rehabilitációs központba felvett összes kokainfogyasztó 71%-át tette ki abban az évben.

 

„A crack egy nagyon önző drog. Átveszi az irányítást az életed felett. Gyorsan hatni kezd rád. Ez egyáltalán nem tart sokáig. Nagyon erős sóvárgást kelt benned, és végül azon kapod magad, hogy gyakrabban használod, mert az utazás már csak rövid ideig tart.” – Peter