Inhalánsok

LEGÁLISAK AZ INHALÁNSOK?

„Végül azon kaptam magam, hogy beszélek ezekhez a »naftapalikhoz«, ahogy nevezem őket (a hallucinációkhoz). Egy nap épp szipuztam, és azt hittem, hogy a barátom meghalt, mivel róla hallucináltam.

Már nemcsak a megjelenő képek miatt szipuztam, hanem a képzeletbeli »barátaim« társaságáért is, akik akkor kezdtek megjelenni számomra, amikor szipuzni kezdtem. Már körülbelül hét hónapja küszködöm ezzel a függőséggel.”
– Erin

Bár az Egyesült Államok törvényeiben nem szerepelnek inhalánsokra vonatkozó szabályozások, az USA 38 állama korlátozza bizonyos inhalálószerként is használható termékek eladását kiskorúaknak. Néhány államban bírságot vagy börtönbüntetést szabnak ki, illetve kötelező kezelést írnak elő inhaláns vegyszerek eladásáért, terjesztéséért, használatáért és/vagy birtoklásáért.

Néhány amerikai államban léteznek törvények, amelyek tiltják a kéjgáz élvezeti célból való inhalálását.

Néhány nyugat-ausztráliai és dél-ausztráliai közösség helyi törvényeket fogadott el, amelyek bűntettnek minősítik a benzin szipuzását. Victoriában és Nyugat-Ausztráliában a rendőrök átkutathatnak olyan személyeket, akiket megalapozottan azzal gyanúsítanak, hogy inhalálószert birtokolnak, és el is kobozhatják azt tőlük.

Angliában és Walesben törvény tiltja a kereskedőknek az illékony anyagok eladását fiatalkorúaknak, ha feltételezhetően szipózásra és bódultság előidézésére akarják használni őket.