AZ IGAZSÁG A KRATOMRÓL

A kratomnövény levelei, amelyeket gyakran kiszárítanak, és porrá őrölnek, erős drogot adnak, amely népszerűvé vált opiátpótlékként.

Vannak, akik annyira veszélyesnek tartják a kratomot, mint a heroint vagy a metet. De mégis mi ez?

A tanulók a közértben szerezték be ezeket. Az egyik gyerek annyira függővé vált, hogy rehabra kellett mennie. Szintetikus heroinhoz hasonlítható” – állítja egy megelőzési specialista.

A kratom egy Délkelet-Ázsiában őshonos trópusi fa (Mitragyna speciosa). Keserű leveleit, amelyek pszichoaktív opiátszerű vegyületeket tartalmaznak, hangulatjavító és fájdalomcsillapító hatásuk miatt fogyasztják, illetve mint afrodiziákumot. Lehet rágni, szívni, lefőzni vagy ételhez hozzáadni. Amerikában több néven is fut: herbal speedball, biak-biak, ketum, kahuam, ithang, illetve thom. Egészségboltokban, dohányboltokban és az interneten zöld porként, kapszulázva, kivonatként vagy rágógumiként árulják.

Akut mellékhatásai között találjuk a hányingert, a viszketést, az izzadást, a szájszárazságot, a székrekedést, a megnövekedett vizeletmennyiséget és az étvágytalanságot. Hosszú távú használata testsúlycsökkenést, anorexiát, álmatlanságot és bőrbarnulást okozhat. Néhány fogyasztó „kratompszichózis”-ról is beszámolt hallucinációk, érzékcsalódások és súlyos zavarodottság formájában.

A kratom függőséget okoz. Egy tanulmány szerint a hosszú távú (hat hónap vagy hosszabb) használók 50%-a súlyos elvonási tüneteket tapasztalt, például ellenségességet, agressziót, érzelmi ingadozásokat, fájdalomérzetet az izmokban és a csontokban, továbbá végtagrángásokat; 80%-a azoknak, akik megpróbáltak leszokni, képtelen volt rá.

Ausztrália, Mianmar, Malajzia és Thaiföld betiltotta a kratomot, és számos más országban is erősen szabályozzák. Az USA-ban országos szinten nem szabályozott, de hat államban illegális.


Tényleg SZERETNÉNK HALLANI ÖNRŐL

Ebben a számban láthatta, hogy milyen erejük van a gépjárművezető-oktatóknak és az iskolarendőröknek a fiatalok drogfelvilágosítással való elérésében. Íme, mit mondanak ők Az igazság a drogokról programról.

KRESZ-OKTATÁS, IGAZGATÓSÁGI TAG
„Folyamatosan használom a drogmentes oktatási programjukat, és fantasztikusnak találom. Ami azt illeti, most épp a KRESZ-oktatás droggal kapcsolatos részénél tartunk. Az alkoholos részből felhasználtam a »tréfás jelenetet«, és valószínűleg hosszú idő óta ez volt a legfrappánsabb dolog, amivel előrukkoltam. A többi részt is be fogom építeni ebbe az órába. Nagyra értékelem, amit tesznek, őszinte köszönet!”

ISKOLARENDŐR, ILLINOIS, USA
„A DARE oktatójaként nagyon tetszik Az igazság a drogokról program kialakítása. Az óravázlat nem úgy áll hozzá a tanulókhoz, hogy ezek »csak gyerekek«. Ténylegesen segít a gyerekeknek abban, hogy gondolkodjanak, és hogy jó döntéshozási módszert alakítsanak ki.”

GÉPJÁRMŰVEZETŐ-OKTATÓ, VERMONT, USA
„A tanulók gyakran jegyzik meg, hogy a Drogmentes Világért videói nagyon professzionálisan vannak megcsinálva, és hogy a levetített videók közül a legjobbak közé tartoznak. Amikor több osztályt is tanítok párhuzamosan, nem tudom fejben tartani, hogy kinek melyik drogvideót mutattam meg utoljára. A gyerekek mindig emlékeznek! Az én osztályomban odafigyelnek erre.”

ISKOLARENDŐR, FLORIDA, USA
„Az önök Az igazság a drogokról oktatócsomagja rendkívüli segítség volt abban, hogy érthető és reális információkat adjak az iskolámban a fiataloknak a drogok veszélyeiről. Még egyszer köszönöm ezt a rendkívül értékes programot.”

GÉPJÁRMŰVEZETŐ-OKTATÓ, NEW HAMPSHIRE, USA
„A tanulók beleélik magukat a való életből vett helyzetekbe, amelyeket ezek az emberek megtapasztaltak. Ez az oktatási program kiemelkedően jó!”

GÉPJÁRMŰVEZETŐ-OKTATÓ, VIRGINIA, USA
„Az adatok nagyon jók és informatívak. Tényleg nem kell újra feltalálnunk a kereket. Az adatok ott vannak, és nekünk csupán használnunk kell őket. Nagyszerű információforrás!”


ADOMÁNYOZZON!

Támogassa a Drogmentes Világért Alapítványt, és segítsen megóvni a fiatalok életét a drogok romboló hatásaitól! Az ön hozzájárulásai lehetővé teszik, hogy oktatási anyagainkat ingyenesen hozzáférhetővé tegyük iskolák, ifjúsági szervezetek, illetve más csoportok és egyének számára. Az ön támogatása segít abban, hogy elláthassuk az embereket olyan tényekkel, amelyek birtokában egészséges, drogmentes életet élhetnek.