ELÉRÜNK MINDEN GYERMEKET

Darren Tessitore (középen) csoportok és egyének ezreivel dolgozott együtt – például ezekkel a rendőrökkel Massachusettsből –, hogy elvigye a fiataloknak Az igazság a drogokról programot.

Darren Tessitore eltökélte, hogy az USA-ban minden gyerekhez el fog jutni az igazság a drogokról, és nem is vesztegeti az idejét.

Amikor a bostoni születésű Darren Tessitore 15 éves volt, nyolc barátja is a drogok és az alkohol áldozata lett: ketten egy drogokkal összefüggésbe hozható motoros balesetben, négyen ittas vezetéses autóbalesetben haltak meg, egy másikat lelőttek, miközben kokaint próbált venni, megint egy másikat pedig a saját rémült apja lőtt le, amikor egy kokain által kiváltott dühkitörésében rátámadt az apjára. „Eldöntöttem, hogy én nem akarok meghalni, nem akarok ugyanezen az úton járni – mondja Tessitore. – Ezért döntöttem úgy, hogy tenni akarok valamit a Földön uralkodó drogproblémával, ha már az életemre ilyen hatalmas hatással volt.”

Amikor a Drogmentes Világért Alapítványt 2006-ban megalapították, Tessitore előtt világos volt a cél, és volt egy mód, ahogy elérhette. „A Drogmentes Világért-ot minden iskolába be akartam vinni az országban. El akartam érni minden gyereket, aki hasonló korú, mint én akkor voltam.”

Szavai nem üres ígéretek voltak. Elindult, hogy olyan intézményeket találjon, amelyek annak idején előbb el tudták volna érni őt és a barátait, mint ahogy a drogok és az alkohol.

Mivel az USA-ban a halálos közlekedési balesetek majdnem 29%-a az alkoholhoz köthető, 16%-uk pedig a drogokhoz, az első intézmény, amelyet felkeresett, a gépjárművezető-oktatás volt. Az oktatóknak itt két-három óra drogfelvilágosítást kell tartaniuk az oktatási programjuk keretében, tehát Az igazság a drogokról program egy testre szabott változata nyilvánvaló megoldásnak tűnt.

Gépjárművezető-oktatói konferenciákra ment el, ahol ingyenes anyagokat osztott szét, vitaindító beszédeket tartott, és oktatási szemináriumokat szolgáltatott. Nagy lelkesedéssel fogadták. Az oktatók égtek a vágytól, hogy hassanak a fiatalokra, és nagyon örültek, hogy az igyekezetükben partnerre találtak.

„A videó különösen hasznos volt a középiskolás korú tanulóknál, hiszen itt fiatal felnőttektől kapják meg az adatokat, akik megjárták ezt az utat, keresztülmentek mindezen” – mondja az American Driver Közlekedés-biztonsági Oktatási Szövetség (ADTSEA) egyik ügyvezetője.

Tessitore és csapata az USA-ban most már minden országos és állami gépjárművezető-oktatási konferencián részt vesz, illetve anyagokat biztosít számukra. Ez éves szinten 18 alkalmat jelent, és a projekt már hét éve tart. És azzal, hogy immár több mint 10 000 oktatóhoz jutottak el az anyagok, egy csomó tizenéves kapja meg az igazi tényeket a drogokról, még mielőtt a kormány mögé ülne.

Mindazonáltal a legtöbb fiatal jóval azelőtt találkozik a drogokkal, hogy elég idős lenne a vezetéshez, és Tessitore mindannyiukat el akarja érni.

„Mindig együttműködtem a rendőrökkel – számol be Tessitore. – Ők ott vannak az iskolákban, és az a küldetésük, hogy segítsenek a gyerekeknek. Én szeretem az ilyen embereket.”

Ők az iskolarendőrök: felesküdött rendőrök, akiknek az a felelősségük, hogy biztonságos tanulási környezetet teremtsenek a gyerekek számára. És mivel az iskolarendőröknek a drogfelvilágosítás is feladatuk, nyilvánvalóan partnerek, amikor arról van szó, hogy minden gyereket elérjünk.

„Ha mi annak idején tudtuk volna mindezt, egyikünk sem élt volna a drogokkal. És nem hiszem, hogy a barátaim most halottak lennének.”

A Drogmentes Világért immár 11 éve vesz részt az Iskolarendőrök Országos Szövetségének (NASRO) éves konferenciáján, és Tessitore most már rendszeresen képez iskolarendőröket a programra.

Az egyik baltimore-i iskolarendőr írja: „Az igazság a drogokról programot immár három éve a drogfelvilágosító bemutatóm részévé teszem. Köszönöm, hogy eljött hozzánk, és felnyitotta iskolarendőr társaim szemét itt Baltimore megyében, hogy milyen hasznos is valójában Az igazság a drogokról program.”

Az elért haladást és a közben szerzett, elkötelezett barátait látva Tessitore most eltökéltebb, mint valaha: „Tényleg úgy gondolom, hogy meg tudunk szabadulni a drogoktól. Ha már mindenkit felvilágosítottunk arról, hogy mik is a drogok, és mit okoznak, többé nem akarnak majd hozzájuk nyúlni. Ha mi annak idején tudtuk volna mindezt, egyikünk sem élt volna a drogokkal. És nem hiszem, hogy a barátaim most halottak lennének.”


ADOMÁNYOZZON!

Támogassa a Drogmentes Világért Alapítványt, és segítsen megóvni a fiatalok életét a drogok romboló hatásaitól! Az ön hozzájárulásai lehetővé teszik, hogy oktatási anyagainkat ingyenesen hozzáférhetővé tegyük iskolák, ifjúsági szervezetek, illetve más csoportok és egyének számára. Az ön támogatása segít abban, hogy elláthassuk az embereket olyan tényekkel, amelyek birtokában egészséges, drogmentes életet élhetnek.