Kokain

GYEREKEK: A KOKAIN LEGÁRTATLANABB ÁLDOZATAI

Az ember gyakran hallja: „Igen, szedek drogokat, de ez csak rám tartozik!” Ám a droghasználatnak mindig vannak ártatlan áldozatai, kezdve azokkal, akik a szenvedélyüket kétségbeesett eszközökkel finanszírozni próbáló drogfüggők áldozataivá válnak, egészen azokig, akik a kábítószer hatása alatt álló autóvezetők által okozott közlekedési balesetekben halnak meg.

A kokain legtragikusabb áldozatai azok a csecsemők, akik olyan édesanyáktól születnek, akik a terhesség alatt használják a drogot. Egyedül az USA-ban egy év alatt több tízezer ilyen baba születik. Azokat közülük, akik nem drogfüggők, gyakran különböző testi problémák sújtják, amelyek között ott a koraszületés, az alacsony születési testsúly, a fejlődési hiba, a születési rendellenességek, valamint az idegrendszeri és agykárosodás.

Az alacsony súllyal született babák 20-szor nagyobb valószínűséggel halnak meg életük első hónapjában, mint a normál súlyú babák, és nagyobb kockázattal szenvednek majd olyan egész életre szóló bajokkal, mint a szellemi fogyatékosság és az agykárosodás.

Még hátravan annak felbecslése, hogy milyen hatást gyakorol ez a tragédia a társadalomra.