Kokain

NEMZETKÖZI STATISZTIKÁK

A felmérések szerint az európai táncos szórakozóhelyek látogatóinak nagyjából fele élt már a kokainnal.

A kokain a világ második leggyakrabban árusított illegális drogja. A legújabb statisztikák szerint nemzetközileg egyre több kokaint foglalnak le, és ez mára elérte a 756 tonnát, amiből a legtöbbet Dél-Amerikában, ezt követően pedig Észak-Amerikában koboztak el.

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központja (European Monitoring Centre on Drugs and Drug Addiction) szerint a kokain a második leggyakrabban használt illegális drog Európában is. A fiatalok között (15–34 évesek) körülbelül 7,5 millióan próbálták már ki a kokaint legalább egyszer az életükben, 3,5 millióan az elmúlt évben, és 1,5 millióan az elmúlt hónapban.

Az Egyesült Államokban a 2006-os Nemzeti Droghasználati és Egészségügyi Felmérés szerint 35,3 millió 12 évesnél idősebb amerikai számolt be arról, hogy már használt kokaint. A 18–25 év közötti fiatal felnőttek 6,9%-a fogyasztott kokaint az elmúlt évben. A Nemzeti Kábítószer-visszaélési Intézet 2006-os jövőkutatási felmérése szerint a tizenkettedikes középiskolások 8,5%-a használt már valamikor kokaint.

Az USA-ban a kokain továbbra is a leggyakrabban előforduló illegális drog, amelyről a kórházak sürgősségi osztályai jelentést tettek a Drug Abuse Warning Networknek (kb. a drogokkal való visszaélésre figyelmeztető hálózat). 2005-ben 448 481 olyan, az ügyeletekre érkező esetet jelentettek, amelynek köze volt kokainhoz.

„A barátom négy évig drogozott, ebből három évig olyan kemény drogokat szedett, mint a kokain, az LSD, a morfium, valamint számos antidepresszánst és fájdalomcsillapítót. Valójában mindent, amit csak meg tudott kaparintani. Egyfolytában szörnyű testi fájdalmakra panaszkodott, és csak egyre rosszabbul és rosszabbul lett, míg végül elment orvoshoz.

Az orvos azt mondta neki, hogy semmit sem lehet érte tenni, és a teste leromlása miatt nem fog már sokáig élni. Pár nap alatt meg is halt.
– Dwayne