Menu background image
Kokain

MIÉRT OKOZ A KOKAIN OLYAN KÖNNYEN FÜGGŐSÉGET?

Fotó (fent): Cordis

A metamfetamin1 után az összes drog közül a kokain okozza a legerősebb pszichés függőséget. Kulcsfontosságú örömközpontokat stimulál az agyban, és különösen nagy mértékű eufóriát vált ki.

A kokainnal szembeni tolerancia gyorsan kialakul – a drogfüggő hamarosan már nem nyer belőle annyi élvezetet, mint amennyit korábban azonos mennyiségű kokainnal elért.

Drogok halálos kombinációja

A kokaint néha más drogokkal együtt fogyasztják, úgymint nyugtatókkal, amfetaminokkal2 marihuánával és heroinnal. Az ilyen kombinációk nagyon megnövelik a kokainhasználat veszélyeit. A kettős drogfüggőség kialakulásának valószínűségén túl könnyen lehet olyan narkotikumkeveréket készíteni, amely halálosnak bizonyul.

„Többé már nem volt jövőm. Nem láttam, hogyan is menekülhetnék a kokainfüggőségből. Elveszett voltam. Majd »felrobbantam«, és képtelen voltam megállni, hogy ne folytassam a kemény kokainfogyasztást. Azt hallucináltam, hogy bogarak mászkálnak a bőröm alatt. Minden egyes alkalommal éreztem őket, amikor belőttem magam, és hogy elűzzem őket, addig vakartam magam a fecskendőtű hegyével, amíg el nem kezdett vérezni. Egyszer olyan erősen véreztem emiatt, hogy kórházba kellett szállítani. – Susan

  1. 1. metamfetamin: a központi idegrendszert (agy és gerincvelő) serkentő, erős függőséget okozó anyag.
  2. 2. amfetamin: a központi idegrendszerre ható stimuláns, amelyet gyakran „speed”-nek hívnak.