Menu background image
Ritalin

SZEGÉNY EMBER KOKAINJA

Azok a személyek, akiknek egy kísérlet során kokaint és Ritalint adtak, nem tudták a kettőt megkülönböztetni.
Fotó: itar-Tass

„Végül már egy csomó erősebb amfetamint szedtem, ami nagyon gyorsan földhöz vágott, és nem tudom, hogy valaha is érdeklődtem volna-e irántuk, ha korábban nem kezdtem volna el Ritalint használni.” – Andy

2004-ben tizenháromszor annyi Ritalinnal visszaélő személy került orvosi ügyeletre, mint 1990-ben.

A Ritalint könnyű beszerezni, és olcsó. Ezeket a tablettákat széles körben árulják, miután megszerzik őket valakinek a gyógyszeres-dobozából, ellopják egy testvértől, vagy kiváltják őket egy csalással szerzett recepttel. Az ára tablettánként kb. 200–400 Ft az iskolákban, de a feketepiacon akár 4000 Ft is lehet.

Nem véletlen, hogy a Ritalint a kokainhoz hasonlítják. A Ritalin kémiai összetétele a kokainéval rokon. Amikor folyadék formájában beinjekciózzák, előidézi azt a „löketet”, ami után a kábítószerfüggők annyira sóvárognak.

2000-ben az amerikai Drogrendészeti Hivatal közzétette azoknak a vizsgálatoknak az eredményeit, amelyeket olyan állatokon és embereken végeztek el, akiknek kokaint és Ritalint adtak. A kísérlet alanyai nem tudtak különbséget tenni. A Drogrendészeti Hivatal arra a következtetésre jutott, hogy „közel azonos hatásokat mutatnak”.

A Ritalinnal való visszaélés mértéke

Egyre szélesebb körben élnek vissza az olyan vényre kapható szerekkel, mint amilyen a Ritalin.

2006-ra már közel 7 millió amerikai élt vissza ilyen szerekkel, köztük a Ritalinnal – többen, mint ahányan a kokainnal, a heroinnal, a hallucinogén szerekkel, az ecstasyval és az inhalánsokkal összesen. Ez a 7 millió 2000-ben még csak 3.8 millió volt – ez 80%-os növekedés mindössze hat év alatt.

2007-ben a tizenkettedik évfolyamosok 3,8%-a számolt be arról, hogy a felmérést megelőző évben legalább egyszer használt Ritalint anélkül, hogy azt felírták volna neki.

A visszaélést kiváltó egyik fő tényező az, hogy hatalmas mértékben megnőtt a Ritalin és egyéb stimulánsok vényre való felírása.
Az Egyesült Államokban az ilyen receptek száma az 1991-es 5 millió körüli értékről 2007-re közel 35 millióra emelkedett.

2004-ben a becslések szerint 3600 fő került kórházba metilfenidát(Ritalin)-használat miatt, szemben az 1990-es 271 fővel.

Az 1990-től 2000-ig terjedő időszakban 186-an haltak meg a Ritalin következtében az USA-ban. A leginkább azok vannak kitéve ennek a veszélynek, akik orron át felszippantva fogyasztanak nagy mennyiséget a szerből.

1995 óta a Ritalint az USA Drogrendészeti Hivatala által vezetett listán a „leggyakrabban ellopott” gyógyszerek között tartják számon.