AZ IGAZSÁG A SZINTETIKUS DROGOKRÓL
A japán Drogmentes Világért Alapítvány eloszlatja a hazugságot, miszerint a dizájner drogok „veszélytelenek”

A szintetikus marihuána neve Japánban „dappo habu” („a drog, amely kijátssza a törvényt”), és ez a veszélytelennek tűnő elnevezés jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a közönség tudatossága alacsony azzal kapcsolatban, hogy mennyire kártékony hatásai vannak. 2012 januárja és májusa között mégis több mint 100 olyan eset került intenzív osztályra, amely kapcsolatba hozható szintetikus drogokkal.

A drogok veszélyeivel kapcsolatos tudatosságnövelő kampányban Nao Mazaki, a japán Drogmentes Világért Alapítvány igazgatója először is felmérte, hogy milyen hozzáállás tapasztalható a drogokkal kapcsolatban – különösen a fiatalok körében, akik a szintetikus drogok előállítóinak fő célpontjai.

Japánban a drogkereskedők a szintetikus drogokat árusító­automatákon keresztül terjesztik.

Egy 2012-es felmérés, amelyet Tokióban, a közeli Szaitamában és Kanagavában végeztek 6150 középiskolás és főiskolás tanulón, az mutatta, hogy sok tanuló úgy gondolja, hogy a szintetikus drogok birtoklása és használata „egyéni döntés kérdése”, és „nem rossz dolog, ha nem ütközik törvénybe”.

Sőt majdnem kétszer annyi középiskolás, mint főiskolás mondta, hogy már használt szintetikus drogokat.

„A fiatalok megvehetik a szintetikus drogokat az utcán, az interneten, sőt még az iskolákon kívüli árusító automatákból is” – mondta Mazaki.

Szerinte a szintetikus drogok veszélyeivel kapcsolatos tudatlanság nemcsak a tanulóknál, hanem a tanároknál is problémát okoz. „Megdöbbentem egy tanár szavain, aki azt mondta: »Úgy gondoltam, nincs baj azzal, hogy herbálozok, mivel ennek herbál a neve«.”

A további vizsgálódás arról, hogy mennyit tudnak a tanárok ezekről a szerekről, azt tárta fel, hogy 30%-uk nem tudja elmagyarázni a szintetikus drogok káros hatásait, miközben 63%-uk azt mondta, „nagy vonalakban el tudja magyarázni”, 84,4%-uk pedig örömmel fogadta az oktatást a szintetikus drogok veszélyeivel kapcsolatban.

A Drogmentes Világért önkéntesei milliókat érnek el Az igazság a drogokról kampánnyal a rádión és a tévén keresztül egész Japánban.

Erre válaszul Mazaki megnövelte az erőfeszítéseit, hogy elvigye a szintetikus drogokkal kapcsolatos igazságot a tanárok számára és a tanulók számára egyaránt. Összefogott egy országos bűnmegelőzési szervezettel, a Jomiuri Biztonsági Szövetséggel, amely kapcsolatban van az ország legnagyobb újságjával, a Jomiuri Simbunnal. Ennek az együttműködésnek a keretében Az igazság a drogokról program a szervezet iskolai prezentációinak hivatalos részévé vált.

Mazaki és önkéntesei a programjaik során 2,4 millió Az igazság a drogokról füzetet osztottak ki, megszerveztek 800 rendezvényt, valamint 50 000 tanulónak tartottak drogfelvilágosító előadást és bemutatót. Üzenetüket az országos tévében és nyomtatott kiadványokon keresztül is kijuttatták, melyek együttes példányszáma több mint 30 millió volt.

Hirotaka Isikava képviselőházi tanácsnok elismerésben részesítette Mazaki drogmegelőzési munkáját és a Drogmentes Világért Alapítványt:

„Széles körű oktatási tevékenységeinek eredményeként ön fiatalok ezreit óvta meg e korábban ismeretlen szerek halálos hatásaitól... Tevékenységei jelentős mértékben hozzájárultak a szintetikus drogok elszaporodása elleni oktatási és jogi intézkedések megerősítéséhez. Nagy dicséretet érdemel az az értékes hozzájárulása, hogy segített megvédeni a japán fiatalokat a drogok káros hatásaitól.”

– Japán országgyűlési képviselő, Hirotaka Isikava
Az igazság a drogokról programot a japán Drogmentes Világért Alapítvány 200 iskola 50 000 tanulójához juttatta el.


TÉNYEK
„Legális” drogok kotyvasztása

Ahhoz, hogy megértsük a szintetikus marihuánát és a többi szintetikus drogot, azt kell megértenünk, mit jelent a „dizájnerdrog” kifejezés.

A dizájnerdrog egy illegális drog szintetikus változata. A vegyi összetételét csekély mértékben megváltoztatták, hogy megkerülje az illegális besorolást. Ez lényegében egy alvilági vegyész kísérlete arra, hogy új „legális” drogot hozzon létre.

Amikor a bűnüldöző szervek utolérik a szintetikus drogot, és illegálissá nyilvánítják, az alvilági vegyészek létrehoznak egy újabb változatot, amely így ismét elkerüli az „illegális” besorolást. És a ciklus így megismétlődik.A HATÉKONY DROGFELVILÁGOSÍTÁS ÉLETEKET MENT

Támogassa a Drogmentes Világért Alapítványt, és segítsen megóvni a fiatalok életét a drogok romboló hatásaitól. Az ön hozzájárulásai lehetővé teszik számunkra, hogy oktatási anyagainkat ingyenesen hozzáférhetővé tegyük iskolák, ifjúsági szervezetek, illetve más csoportok és egyének számára. Az ön nagylelkű hozzájárulása segít nekünk abban, hogy el tudjuk látni az embereket olyan tényekkel, amelyek birtokában egészséges, drogmentes életet élhetnek.