MOLLY – EGY ÁRTATLANNAK TŰNŐ DROG, AMELYNEK SZÖRNYŰ ÉS HALÁLOS MELLÉKHATÁSAI VANNAK

Molly or Ecstasy Tablets
Molly Drug
A partidrogként számon tartott MDMA-t (más néven Molly vagy ecstasy) főleg tablettaként (jobbra fent) vagy kapszulában (jobbra lent) fogyasztják.

A Molly, az ecstasyként is ismert MDMA egyik változata, segíthet egész éjjel bulizni, de bele is lehet halni.

A Molly az MDMA (3,4-metiléndioxi-N-metil-amfetamin) másik elnevezése. Ez egy szintetikus anyag, amely egy stimulánshoz és egy hallucinogénhez hasonlít. Megnövekedett energia, öröm, érzelmi melegség érzését kelti, illetve torzult érzékszervi és időérzékelést.

A piszkosfehér por vagy kristály nem könnyen ragad össze tablettává, így az ecstasy, amelyet főleg tablettaként árulnak, töltőanyagokat tartalmaz, hogy megtartsa a formáját. De a „Molly” (a „molekuláris” szó rövidítése, az MDMA „tiszta” formájára utalva) általában kapszulában van, amely töltőanyagok nélkül összetartja a port. Viszont a Molly a legkevésbé sem tiszta. Gyakran keverik más drogokkal, például szintetikus fürdősókkal, kokainnal, mettel és Ritalinnal. Ez veszélyes, sőt néha halálos mellékhatásokhoz vezet. Egy négyéves időszakban a New York államban lefoglalt Mollynak csupán 13%-a tartalmazott bármennyi MDMA-t.

A Molly a legkevésbé sem tiszta. Gyakran keverik más drogokkal, például szintetikus fürdősókkal, kokainnal, mettel és Ritalinnal. Ez veszélyes, sőt néha halálos mellékhatásokhoz vezet.

A Molly három agyi vegyületet serkent: a dopamint, amely több energiát hoz létre; a noradrenalint, amely növeli a pulzusszámot és a vérnyomást; és a szerotonint, amely befolyásolja a hangulatot, az étvágyat és az alvást. Hatásai három-hat órán át tartanak, és közéjük tartozhat hányinger, izomgörcs, homályos látás, hidegrázás és izzadás. A rá következő héten a használó ingerlékenységet, agresszivitást, lehangoltságot, alvásproblémákat, szorongást, memória- és figyelmi problémákat, étvágycsökkenést tapasztal, illetve a szexuális érdeklődés és öröm csökkenését.

A nagy adagban fogyasztott MDMA hirtelen megemelkedő testhőmérséklethez vezethet, amely eredményezhet máj-, vese- vagy szívelégtelenséget, sőt akár halált is.

Bár ezt a szert egy német gyógyszeripari vállalat fejlesztette ki 1912-ben étvágycsökkentőként, az 1970-es években vált népszerűvé, amikor a pszichiáterek elkezdték a pszichoterápiában használni anélkül, hogy klinikai kísérleteket végeztek volna, illetve elfogadta volna az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA). Az általa kiváltott euforikus és hallucinogén hatások miatt gyorsan népszerűvé vált a bulizók körében. Az MDMA-t az FDA 1985-ben illegális szernek minősítette, amelynek nincs ismert orvosi haszna.


TÉNYEK

DROGOKKAL KAPCSOLATOS BŰNÖZÉS

Vitathatatlan, hogy összefüggés van a drogfogyasztás és a bűnözés között. Példaként itt vannak az amerikai statisztikák:

#1

DROG

A bűncselekmény miatt letartóztatottak szervezetében leggyakrabban megtalált drog a marihuána volt

$1

BILLIÓ

dollár gazdasági hatása van becslések szerint egyetlen év alatt az USA-ban az illegális drogok használatának

18

SZÁZALÉK

az USA szövetségi börtöneiben fogva tartottak közül olyan bűncselekményért került börtönbe, amelyet drogszerzés céljával követett el

MINDEN

53.

PERCBEN

meghal valaki alkohollal kapcsolatos járműbalesetben

63

SZÁZALÉK

A letartóztatottak 63%-ának szervezetében volt legalább egyféle drog a letartóztatása idején


MENTSEN MEG FIATAL ÉLETEKET!

Támogassa a Drogmentes Világért Alapítványt, és segítsen megóvni a fiatalok életét a drogok romboló hatásaitól. Az ön hozzájárulásai lehetővé teszik, hogy oktatási anyagainkat ingyenesen hozzáférhetővé tegyük iskolák, ifjúsági szervezetek, illetve más csoportok és egyének számára. Támogatása segít abban, hogy elláthassuk az embereket olyan tényekkel, amelyek birtokában egészséges, drogmentes életet élhetnek.