A DÉL-AFRIKAI RENDŐRSÉG A GYÖKERÉNÉL ÁLLÍTJA MEG A BŰNÖZÉST

Dél-Afrikában a gautengi rendőrök büszkén mutatják az okleveleiket, miután lezárták a drogfelvilágosító specialista programot.

A képzés módot ad a dél-afrikai rendőrségnek a drogozás és a bűnözés csökkentésére azáltal, hogy gyorsabban elérik a fiatalokat, mint a drogok.

A dél-afrikai rendőrség (SAPS) nem kis feladatot teljesít. A Dél-afrikai Központi Kábítószerhatóság szerint az ország „a narkotikumokkal és alkohollal leginkább visszaélő 10 ország között van, a világátlag kétszeresével”. És fiatalon kezdik: a drogokkal kísérletezők átlagéletkora 12 év – és egyre fiatalabbak.

A SAPS változtatni akart ezen, kezdve Gauteng tartománnyal, ahol az ország két legnagyobb városa található: Pretoria, az adminisztratív főváros; és Johannesburg, a legnépesebb város. Gauteng második helyen áll a dél-afrikai tartományok között a kábítószerrel összefüggő bűnözés terén, és első helyen a befolyásoltság alatt történő vezetés miatti balesetek terén. A SAPS felismerte, hogy valódi változás létrehozásához az elején kell kezdeniük, gyorsabban elérve a fiatalokat, mint a drogok, hogy a drogokkal kapcsolatos bűnözést a probléma keresleti oldalán állítsák meg. Miért tartóztatnák le őket, amikor oktathatják is őket arról, hogy valójában milyen kárt okoznak a drogok?

Ennek megvalósításához a SAPS rátalált a tökéletes társra: a dél-afrikai Drogmentes Világért Alapítványra. 2018 elején kezdődött, amikor Johannesburgban a parkview-i rendőrség egyik rendőr őrmesterének bemutatták a programot. Ő megszervezett egy képzési programot a saját rendőrségének. Ezután a programot bemutatták a Közösségi Rendőrségi Fórumnak (CPF) a gautengi Katlehong Rendőrőrsön. A CPF egy rendőrségi csoport, amelynek célja, hogy hatékonyabban féken tartsa a bűnözést, és ezáltal csökkenjen a bűnözéstől való félelem, javuljon az élet minősége, és javuljon a rendőrség által biztosított szolgálat és a törvényesség. Ezeket a célokat a rendőrség és a lakosság szoros együttműködésével érik el. Ezért elkezdték képezni a rendőrséget arra, hogy bevezessék a Drogmentes Világért programot Gautengben.

A rendőrök azonnal munkához láttak az iskolákban és a közösségükben. A képzés után a krugersdorpi rendőrség például egyetlen hét alatt 3000 tanulónak tartott drogfelvilágosító előadásokat.

Mivel azonban a lakosság 12 millió fős, szisztematikusabb megközelítésre volt szükség. Ezért az addig tartott szemináriumokból szerzett tudás segítségével egy drogfelvilágosító specialista programot szerveztek, hogy megtanítsák a rendőröknek az összes készséget ahhoz, hogy hatékony drogfelvilágosítást tudjanak nyújtani.

Mpho Annah Mofokeng ezredes, a tartományi SAPS humánerőforrás-tisztviselője is támogatta, hogy a képzés igazán beinduljon. Az Észak-johannesburgi Scientology Egyház tökéletes találkozóhely volt, és a rendőröket 50 fős csoportokban képezték ki a programra.

A rendőrök azonnal munkához láttak az iskolákban és a közösségükben. A képzés után a krugersdorpi rendőrség például egyetlen hét alatt 3000 tanulónak tartott drogfelvilágosító előadásokat.

A tanulók között voltak a K9-es és a repülősszakasz rendőrei, valamint hétköznapi járőrök. A program végzettjei azonnal kimentek, és munkához láttak. Köztük volt Ramafamba rendőr a Társadalmi Bűnmegelőzési Egységtől, aki drogmegelőző előadást tartott 900 tizenévesnek, és Salinda rendőr, aki szemináriumokat tartott egy katolikus gyermekotthonban.

Összesen 2031 rendőr kapott képzést, akik aztán több mint 60 rendezvényt tartottak, és több mint 130 000 embert értek el. Gauteng tartomány minden településén tartottak rendezvényeket.

A hatás régiószerte érezhető volt: a drogokkal kapcsolatos bűnözés 16%-kal csökkent Daveytonban, Ekurhuleni régió egyik telepén; 19%-kal csökkent Pretoriában; és 30%-kal csökkent a Tembisa telepen.

Mivel a próbaprojekt hatalmas sikerrel járt, a SAPS elfogadta, hogy kiképeznek 10 000 rendőrt arra, hogy valóban megváltoztassák Dél-Afrika arculatát. „Meg kell változtatnunk a hozzáállást – mondja Mofokeng ezredes. – Emberek halnak meg a drogoktól, de mi tudunk ezen változtatni. Ezért meg is kell tennünk.”


MENTSEN MEG FIATAL ÉLETEKET!

Támogassa a Drogmentes Világért Alapítványt, és segítsen megóvni a fiatalok életét a drogok romboló hatásaitól. Az ön hozzájárulásai lehetővé teszik, hogy oktatási anyagainkat ingyenesen hozzáférhetővé tegyük iskolák, ifjúsági szervezetek, illetve más csoportok és egyének számára. Támogatása segít abban, hogy elláthassuk az embereket olyan tényekkel, amelyek birtokában egészséges, drogmentes életet élhetnek.