3.4 Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: Alkohol

ALKOHOL

Az alkohol tompítja a központi idegrendszert (az agyat és a gerincvelőt), csökkenti a gátlásokat1 és rontja az ítélőképességet. A nagy mennyiségű alkohol fogyasztása kómához, sőt halálhoz is vezethet. Az alkoholt gyógyszerekkel vagy utcai drogokkal együtt fogyasztani különösen veszélyes, és ez akár halálos kimenetelű is lehet. Az alkohol az agyat befolyásolja; hatására a személy mozgáskoordinációja romlik, a reflexei lelassulnak, a látása torzul, az emlékezete kihagy, és az eszméletét is elveszítheti. A tizenévesek még növésben vannak, és az alkohol nagyobb kárt okoz a fiatalok testi és szellemi jóllétére nézve, mint az idősebbekére.

Rövid távú hatások:

Fotó: istockphoto.com/Lisa Young
Melegség érzése, kipirult bőr, csökkent ítélőképesség, a mozgáskoordináció hiánya, összefolyó beszéd, emlékezetkihagyás és lassú felfogás. Ha valaki egyszerre sokat iszik, annak eredménye általában „másnaposság”, fejfájás, hányinger, idegesség, gyengeség, remegés és esetenként hányás.

Hosszú távú hatások:

A személy ellenálló képessége megnő az alkohol számos kellemetlen hatásával szemben, és ennek eredményeként még több alkoholt fog tudni fogyasztani. Ez romló testi állapothoz vezet (melynek része lehet a májkárosodás), valamint fokozza a szívbetegségek kockázatát. Terhes nők olyan gyermekeknek adhatnak életet, akiknek károsodott a szíve, az agya és egyéb fontos szervei. A személy alkoholfüggővé válhat. Ha valaki hirtelen hagyja abba az ivást, akkor elvonási tünetek jelentkezhetnek nála. Ezek a tünetek az idegességtől, álmatlanságtól, izzadástól és rossz étvágytól a görcsökig és esetenként a halálig terjednek. Az alkoholfogyasztás erőszakhoz és konfliktusokhoz vezethet az illető személyes kapcsolataiban.

  1. 1. gátlások: olyan gondolatok, amelyek megakadályozzák a személyt abban, hogy megtegyen valamit.

UTCAI NEVEK


ALKOHOL: pia lé szeszkó tinta lőre nyakolaj pancs