3.12 Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: Vényköteles szerekkel való visszaélés

VÉNYKÖTELES SZEREKKEL VALÓ VISSZAÉLÉS

A vényköteles szerekkel való visszaélés mára komolyabb problémává vált, mint a legtöbb utcai drog. A fájdalomcsillapítók, nyugtatók, antidepresszánsok, altatók és stimulánsok „biztonságosnak” tűnhetnek amiatt, hogy orvos írja fel őket, ám pontosan olyan függőséget okozhatnak és olyan erősek lehetnek, mint az utcán árult heroin vagy kokain. Például az OxyContin nevű fájdalomcsillapító olyan erős, mint a heroin, és ugyanúgy hat a testre. A fájdalomcsillapítók, depresszánsok (nyugtatók), stimulánsok (élénkítőszerek) és antidepresszánsok hosszabb időn át tartó szedése függőséghez vezethet — és fájdalmas elvonási tüneteket okozhat azok számára, akik megpróbálnak leszokni a szerekről.

Alább olvasható ezeknek a drogoknak néhány hatása.

Fájdalomcsillapítók: az OxyContin, Fentanyl, morfium, Percodan és Demerol csak néhány példa a fájdalomcsillapítók hosszú listájáról. Hatásaik között lehetnek a lelassult légzés, hányinger és eszméletvesztés. Az ezekkel a szerekkel való visszaélés függőséghez vezethet.

Depresszánsok: lelassítják az agy és az idegrendszer működését. E drogok közé tartoznak: Xanax, Zyprexa, Amytal, Seconal, Valium (Seduxen) és sok egyéb szer. Hatásaik között lehetnek szívproblémák, hízás, kimerültség és összefolyó beszéd. Hosszan tartó használatuk függőséghez vezethet.

Stimulánsok: ezek drogok a speedhez és a kokainhoz hasonlóan felgyorsítják a szívverésed és a légzésed. Ebbe a kategóriába tartozik a Ritalin, az Adderall és a Concerta. Hatásaik között van a magasabb vérnyomás és gyorsabb szívverés, az ellenségesség és a paranoia.

Antidepresszánsok: a Prozac, Paxil, Zoloft és Celexa csak néhány a leggyakrabban használt antidepresszánsok közül. Hatásaik között lehetnek: szabálytalan szívverés, paranoiás reakciók, erőszakos vagy öngyilkos gondolatok, hallucinációk. Hosszan tartó használatuk függőséghez vezethet.

A fájdalomcsillapítók, depresszánsok és antidepresszánsok több túladagolásból eredő halálesetet okoznak az USA-ban, mint a kokain, a heroin, a metamfetamin és az amfetaminok együttvéve.