3.9 Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: Inhalánsok

INHALÁNSOK

Az inhalánsok közé tartoznak azok a vegyi anyagok, amelyek olyan háztartási termékekben találhatóak, mint például az aeroszolos flakonok, tisztítószerek, ragasztók, festékek, hígítók, körömlakklemosók, az amil-nitrit1 és az öngyújtógáz. Ezeknek a gőzeit „szipuzzák”, vagyis szippantják be.

Az inhalánsok az agyra hatnak. Amikor az emberek orron vagy szájon át lélegeznek be gőzöket vagy vegyi anyagokat, azok állandó testi és szellemi károsodást okozhatnak. Oxigénhiányt hoznak létre a testben, a szívet pedig rendszertelen és gyorsabb dobogásra késztetik. Az inhalánsok használói elveszíthetik a szaglóérzéküket, hányingertől és orrvérzéstől szenvedhetnek, valamint máj-, tüdő- és veseproblémák alakulhatnak ki náluk. A tartós használat izomsorvadáshoz, valamint az izmok tónusának és erejének gyengüléséhez vezethet. Az inhalánsok azt okozhatják, hogy az ember képtelen lesz normálisan járni, beszélni és gondolkodni. Amennyiben a mérgező gőzöket közvetlenül az orrmellék- és homloküregbe szívják fel, akkor a károsodás legnagyobb része az agyszövetet éri.

Rövid távú hatások

A fentieken kívül az inhalánsok szívroham vagy fulladás következtében meg is ölhetik a személyt, mivel a belélegzett gőzök elfoglalják az oxigén helyét a tüdőben és a központi idegrendszerben. Az inhalánsok hatása alatt álló személy hirtelen, szélsőséges erőszakkal is reagálhat.

Hosszú távú hatások

Izomsorvadáshoz, valamint az izmok tónusának és erejének csökkenéséhez vezethet. Maradandó károsodást okozhat a testben és az agyban.

  1. 1. amil-nitrit: halványsárga folyadék, melyet a vérerek megnyitására vagy kitágítására használnak; néha stimulánsként visszaélnek vele.

UTCAI NEVEK


INHALÁNSOK: benya csavarlazító cséel dezső géza gracidin granyó hígító hippi crack kéjgáz kölnivíz lazulás lufi nevetőgáz pepitázás popper ragasztó rush spray szegény ember fűje szipkó szipó szipuzás szpré Technokol ukrán cipőfény zacsi zacskó zacskózás