3. Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: A drogkultúra

A DROGKULTÚRA

A drogok a múlt század közepe óta kultúránk részét képezik. Az 1960-as években a zene és a média népszerűsítette őket, s ennek következtében a társadalom minden területére betörtek.

Becslések szerint mintegy 208 millió ember fogyaszt illegális drogokat a világon. Az Egyesült Államok 2007-es kábítószer-használattal és egészségüggyel kapcsolatos nemzeti felmérésének eredményei alapján 19,9 millió amerikai (azaz a 12 éves vagy annál idősebb lakosság 8%-a) fogyasztott tiltott drogokat a felmérést megelőző egy hónapban.

Valószínűleg ismer olyan személyt, akinek az életét – közvetlenül vagy közvetve – befolyásolták a drogok.

Az a drog, amellyel az Egyesült Államokban a leggyakrabban élnek – és visszaélnek –, az alkohol. Az Egyesült Államokban az alkohol okozta gépjárműbalesetek jelentik a második leggyakoribb halálozási okot a tizenévesek körében.

A leggyakrabban használt illegális drog a marihuána. Az ENSZ 2008. évi nemzetközi drogügyi jelentése szerint a 15 és 64 év közötti népesség mintegy 3,9%-a használ marihuánát.

Manapság a fiatalokat korábban ismertetik meg a drogokkal, mint valaha. Az USA Betegségfelügyeleti Központjai által végrehajtott 2007-es felmérés szerint az ország középiskolás tanulóinak 45%-a ivott alkoholt és 19,7%-uk szívott füves cigit egy egyhónapos időszak alatt.

Európában egy 15 és 16 évesek körében nemrég végzett tanulmány szerint a cannabisfogyasztás a kevesebb mint 10%-tól a több mint 40%-ig terjed, és a legnagyobb arányban a csehországi fiúk számoltak be róla (44%), amit Írország (39%), Nagy-Britannia (38%) és Franciaország (38%) követ. Spanyolországban és az Egyesült Királyságban a 15-16 évesek körében 4-6% a kokainfogyasztók aránya. Dániában, Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Norvégiában és Franciaországban a fiatalok körében növekedett a kokainfogyasztás.

„A célom az életben nem az volt, hogy éljek, hanem hogy pörögjek. Az évek során kipróbáltam a kokaint, a marihuánát és az alkoholt, attól a tévhittől vezérelve, hogy így majd elmenekülhetek a problémáim elől. Ám ettől csak rosszabbra fordultak a dolgok. Mindig azt mondtam magamnak, hogy ez lesz az utolsó alkalom, és aztán leállok. Soha nem sikerült.” – John

„Fűvel kezdtem, aztán tablettákkal (ecstasyval) és LSD-vel folytattam, összekevertem mindenféle drogokat, még túl is adagoltam, hogy az »utazások« tovább tartsanak. Egy éjjel rossz utazásom volt... Imádkoztam és ordítottam, hogy múljon el az az érzés, hangokat hallottam a fejemben, remegtem, és hat hónapon át képtelen voltam kimozdulni otthonról. Azt gondoltam, mindenki engem figyel. Nem tudtam nyilvános helyekre járni. Öregem! Még vezetni sem tudtam.

Aztán hajléktalan lettem, az utcán éltem és egy kartondobozban aludtam; koldultam, és azért küzdöttem, hogy a betevő falatom meglegyen.” – Ben