3.5 Olvasd el a füzetet

Olvasd el:: Ecstasy

ECSTASY

Az ecstasyt általában szájon át, tabletta vagy kapszula formájában fogyasztják. Ha egynél többet vesznek be, azt „rázásnak” hívják.

Az ecstasy egy laboratóriumban, mesterségesen előállított kábítószer. Az előállítói bármit hozzáadhatnak a droghoz, amit csak akarnak, például koffeint, amfetamint1, sőt kokaint is. Az ecstasy illegális; hatásai hasonlítanak a hallucinogénekéhez és a stimulánsokéhoz. A tabletták különböző színűek, és esetenként rajzfilmfigura-szerű alakok vannak rajtuk. Az ecstasy alkohollal való keverése különösen veszélyes, és halálos is lehet.

Az ecstasy jellegű kábítószerek izgató hatása azt okozza, hogy a fogyasztó hosszú ideig képes táncolni, és amikor ez a „rave”-partik forró, zsúfolt helyiségeivel párosul, az súlyos kiszáradáshoz vezethet, valamint ahhoz, hogy a szív vagy a vese felmondja a szolgálatot.

Rövid távú hatások

Gyengeség, hidegrázás vagy izzadás, izommerevség, csökkent ítélőképesség, depresszió, homályos látás, alvászavarok, hamis érzelmi kötődés, hányinger, súlyos szorongás, ellenállhatatlan sóvárgás a drog iránt, önkéntelen fogcsikorgatás, zavarodottság, paranoia2.

Hosszú távú hatások

A hosszú távú használat hosszan tartó, esetleg maradandó agykárosodást okoz, ami befolyásolja a személy ítélőképességét és gondolkodását.

„Az ecstasytól megőrültem. Egy nap úgy haraptam bele egy üvegpohárba, mintha csak egy almába harapnék. Csak az után eszméltem rá, hogy mi is történik velem valójában, hogy tele volt a szám üvegdarabokkal. Egy másik alkalommal egy órán keresztül tépkedtem rongyokat a fogaimmal.” – Ann

  1. 1. amfetamin: a központi idegrendszerre ható stimuláns, amelyet gyakran „speed”-nek hívnak.
  2. 2. paranoia:más emberekkel szembeni gyanakvás, bizalmatlanság, illetve más emberektől való félelem.

UTCAI NEVEK


ECSTASY: bogyó felni laszti szerelem pirula mosoly e xtc hógolyó extázi tabi eki