Menu background image
Kristálymet

A MET-„ÉLMÉNY” FÁZISAI

1. A flash – A flash (kb. hirtelen mámor) az első reakció, amit a droghasználó akkor érez, amikor cigaretta vagy intravénás injekció formájában metamfetamint használ. A flash alatt a droghasználó szívverése felgyorsul, az anyagcseréje fokozódik, a vérnyomása megemelkedik, a pulzusa pedig szaporább lesz. A crack kokain használatával járó flash kb. 2-5 percig tart; a metamfetamint kísérő flash viszont egészen fél óráig is eltarthat.

2. A repülés – A flasht a „repülés” követi. A repülés alatt a kábítószer-használó erőszakosan okoskodik, hajlamos vitatkozni, gyakran félbeszakít másokat, és ő fejezi be helyettük a mondatot. Az érzékcsalódási hatások azt eredményezhetik, hogy a drogfogyasztó túl nagy figyelmet szentel közönséges vagy jelentéktelen dolgoknak, például órákon keresztül újra és újra ugyanazt az ablakot tisztítja. A repülés 4–16 óráig is eltarthat.

3. A mértéktelen drogozás – A mértéktelen drogozás egy kábítószer kontroll nélküli fogyasztását jelenti. Arra utal, hogy a használó késztetést érez, hogy a repülést több metamfetamin szívásával vagy injektálásával fenntartsa. A mértéktelen drogozás 3–15 napig is eltarthat. Ezalatt a használó szellemileg és testileg is hiperaktívvá válik. Minden alkalommal, amikor a droghasználó egy további adagot szív el vagy lő be, újabb, de kisebb flasht tapasztal, míg végül se flash, se repülés nem marad.

4. A becsavarodás – A metamfetamin-használó akkor a legveszélyesebb, amikor a függőség „becsavarodás” nevű szakaszán megy keresztül – ami egy olyan állapot, amelyet a mértéktelen drogozás végén ér el, amikor a metamfetamin többé már nem nyújtja a flash vagy repülés érzését. Mivel képtelen enyhíteni az üresség és a sóvárgás rettenetes érzésén, a droghasználó nem tudja többé, hogy ki ő. Az erős viszketés ilyenkor általános, és a droghasználó szilárd meggyőződésévé válhat, hogy rovarok mászkálnak a bőre alatt. Mivel napokig képtelen aludni, a használó gyakran teljesen pszichotikus állapotba kerül, a saját világában él, és olyan dolgokat lát és hall, amiket más nem érzékel. Hallucinációi annyira élénkek, hogy reálisnak tűnnek, és a valóságtól eltávolodva saját maga és mások számára is ellenségessé és veszélyessé válhat. Nagy a valószínűsége annak, hogy a személy kárt tesz magában.

5. Az összeomlás – A mértéktelen fogyasztónál az összeomlás akkor következik be, amikor a test kikapcsol, mivel tovább már nem képes elviselni a drog lehengerlő hatásait, és így a személy hosszú álomba merül. Még a leggonoszabb, legerőszakosabb droghasználó is majdnem teljesen élettelenné válik az összeomlás idején. Az összeomlás 1–3 napig tarthat.

6. A met-másnaposság – Az összeomlást követően a használó egy sokkal rosszabb, kiéhezett és kiszáradt, testileg, szellemileg és érzelmileg teljesen kimerült állapotba esik vissza. Ez a szakasz általában 2–14 napig tart. Ez kényszeres függőséghez vezet, mivel ezekre az érzésekre azt a „megoldást” találja, hogy még több metamfetamint fogyaszt.

7. Az elvonás – Gyakran 30-90 nap is eltelik az utolsó kábítószer-használatot követően, mielőtt a használó észreveszi, hogy elvonáson megy keresztül. Először depresszióssá válik, elveszíti minden energiáját és az öröm érzésének képességét. Ezután a még több metamfetamin utáni sóvárgás áll be, és a használó gyakran öngyilkossági hajlamot mutat. Mivel a metamfetamintól való elvonás a végsőkig fájdalmas és nehéz, a függők többsége visszaesik; így a hagyományos kezelésben részesülők 93%-a visszatér a metamfetamin használatához.