Menu background image
Heroin

A LEFELÉ HÚZÓ ÖRVÉNY

Vannak gyerekek, akik már egészen fiatalon cigarettáznak és alkoholt isznak. Mire elvégzik a középiskolát, a tinédzserek közel 40 százaléka kipróbálja a marihuánát. Vannak, akik aztán még erősebb függőséget okozó anyagokhoz fordulnak.

Nem kell feltételeznünk azt, hogy minden füvező gyerekből heroinfüggő válik. De a veszély fennáll. És a középiskolások körében végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy ritkán használnak más drogokat anélkül, hogy először ne a füvet próbálnák ki. Miután már nem éri el a kezdeti „feldobottságot”, amire vágyik, elkezdi növelni az adagot, vagy erősebb szerre tér át.

Nézzünk szembe a valósággal

A gyerekek egyre gyakrabban kerülnek kapcsolatba illegális drogokkal.

Az Egyesült Államokban a 2007-es Nemzeti Droghasználati és Egészségügyi Felmérés kimutatta, hogy a 12-17 éves fiatalok több mint 9,5%-a aktív droghasználó volt. 2008-ban a Columbia Egyetemen működő Országos Függőségi és Kábítószer-használati Központ arról számolt be, hogy a főiskolások körében kétszeresére nőtt azoknak a száma, akik naponta használnak marihuánát, és a kokain- és a heroinfogyasztás is növekvőben van.

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala szerint 2008-ban a világon hozzávetőlegesen 16 millió ember használt ópiumot, morfiumot, heroint és szintetikus opiátokat.

A HEROIN ÚJ ARCA

A reményvesztett fiatal heroinfüggő képe, aki egy mocskos, sötét sikátorban fetreng, már a múlté. Ma a fiatal drogfüggő akár 12 éves is lehet, videojátékokkal játszik, és élvezi a korosztálya zenéjét. Okosnak, divatosnak látszhat, és lehet, hogy nem viseli a heroinhasználat szokásos nyomait, mint például a tűnyomokat az alkarján.

Mivel a heroin különböző, könnyebben fogyasztható vagy megfizethetőbb formákban is elérhető, manapság még csábítóbb, mint eddig. 1995 és 2002 között 300%-kal emelkedett az olyan 12-17 éves amerikai tinédzserek száma, akik használtak már heroint.

Az a fiatal, aki kétszer is meggondolja, hogy tűt szúrjon a karjába, lehet, hogy szívesebben elszívja vagy szippantja ugyanazt a drogot. Ez megnyugtató, de hamis képet mutathat – az ember azt gondolhatja, hogy kevesebb veszéllyel jár. Az igazság az, hogy a heroin minden formája veszélyes, és függőséget okoz.