Heroin

NEMZETKÖZI STATISZTIKÁK

  • A becslések szerint a világon 13,5 millió ember használ ópiumszármazékokat, és közülük 9,2 millióan heroint fogyasztanak.
  • 2007-ben a világon előállított ópium mennyiségének 93%-a Afganisztánból származott. (Az ópium a heroin nyersanyaga.) Ennek az értéke kb. 4 milliárd USD, aminek közel a háromnegyede drogkereskedőké lett, egy negyede pedig az afgán ópium-előállítóké.
  • Az Egyesült Államokban a Nemzeti Droghasználati és Egészségügyi Felmérés szerint 2007-ben az USA-ban 153 000 aktív heroinhasználó élt. Más források becslése szerint ez a szám elérheti akár a 900 000-et is.
  • Az Európai Kábítószerügyi és Addiktológiai Megfigyelőközpont 2008-as beszámolója szerint a drogfogyasztással összefüggő halálesetek 80%-ában opiátok, főleg heroin volt a kiváltó ok.
  • Az Egyesült Államokban az elvonókúrára beutalások 18%-a az opiátok, közülük is főleg a heroin miatt történik.

Attól a naptól kezdve, hogy elkezdtem használni, nem álltam le. Onnantól, hogy szippantottam, egy hét alatt eljutottam odáig, hogy lőttem magam. Egy hónap alatt függő lettem, és ráment az összes pénzem. Mindenemet eladtam, ami ért valamit, végül pedig még azt is, ami az anyámé volt. Egy éven belül mindent elvesztettem.

Eladtam a kocsimat, elvesztettem a munkámat, az anyám kirúgott a házából, 25 000 dolláros hitelkártya-tartozásom lett, és Camdenben az utcán éltem. Hazudtam, loptam, csaltam.

Megerőszakoltak, megvertek, kiraboltak, megloptak, letartóztattak, hajléktalan voltam, beteg és kétségbeesett. Tudtam, hogy senki sem bír túl sokáig egy ilyen életmódot, és tudtam, hogy közel a halál. De még a halál is jobb lett volna, mint a narkós élet.”  – Alison