Heroin

MILYEN KÁROKAT OKOZ A HEROIN

A drogok egyenlők a halállal. Ha nem teszel semmit, hogy megszabadulj tőlük, bele fogsz halni. Drogfüggőnek lenni olyan, mintha börtönben lennél. Az elején azt hiszed, hogy a drogok a barátaid (úgy tűnhet, hogy segítenek megszabadulni azoktól a dolgoktól és érzésektől, amikkel küszködsz). De hamarosan úgy fogsz felkelni reggel, hogy csak a drogokra gondolsz.

„Az egész napodat azzal töltöd, hogy drogot szerezz és használj. Egész délután be vagy tépve. Éjjel heroinnal alszol el. És csak ezért élsz. Börtönben vagy. Újra és újra és újra megpróbálsz kitörni, de mindhiába. Végül a börtönöd a síroddá válik.” – Sabrina

 


AZONNALI ÁRTALMAK: A heroin kezdeti hatása az érzékelés felfokozódása – „feldobottság”. Emellett a bőr gyakran forró tapintásúvá válik, a száj pedig kiszárad. Van, amikor az első reakció emellett hányás és erős viszketés.

Miután a kezdeti hatás elmúlik, a droghasználó órákon át bódultnak érzi magát. Az alapvető testi funkciók, mint a légzés és a szívverés, lelassulnak.

Néhány órával azután, hogy lecsökkent a drog hatása, a test elkezd még több heroin után sóvárogni. Ha az ember nem vesz be újabb adagot, akkor tapasztalni kezdi az elvonási tüneteket. Az elvonási tünetek többek között azok a szélsőséges testi és szellemi reakciók, amelyek akkor tapasztalhatóak, ha a test nem kap újabb adag heroint. Ilyen tünetek például a nyugtalanság, a különféle fájdalmak (pl. a csontokban), a hasmenés, a hányás és a nagyon rossz közérzet.

Az intenzív feldobottság csak néhány percen át tart. Huzamos használat során az illetőnek egyre nagyobb adagra van szüksége ahhoz, hogy egyáltalán „rendben” érezze magát.

Rövid távú hatások:

  • „feldobottság”
  • lelassult légzés
  • zavaros gondolkodás
  • émelygés és hányás
  • bódultság
  • a normálisnál alacsonyabb testhőmérséklet
  • túladagolás által okozott kóma vagy halál