Menu background image
Vényköteles szerekkel való visszaélés

VÉNYKÖTELES SZEREK: AMIT NEM TUDSZ RÓLUK

Az amerikai Drogrendészeti Hivatal sok vényköteles szert ugyanabba a kategóriába sorolt, mint az ópiumot vagy a kokaint, mivel visszaélésre alkalmasak, és függőséget okozhatnak. Ezek közé tartozik a Ritalin és a Dexedrine (élénkítőszerek), valamint az OxyContin, a Demerol és a Roxanol (fájdalomcsillapítók).

Sok illegális utcai drogot korábban orvosok vagy pszichiáterek alkalmaztak vagy írtak fel, de később betiltották őket, mivel a káros hatásaikról szóló bizonyítékokat többé nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Példa erre a heroin, a kokain, az LSD, a metamfetamin és az ecstasy.

A felírt szerekkel való visszaélés még kockázatosabb is lehet, mint az illegálisan előállított drogokkal történő. Bizonyos szintetikus (mesterségesen előállított) vényre kapható szerek olyan erősek, hogy a túladagolásuk kockázata nagyon nagy. Ez különösen igaz az OxyContinra és a hasonló fájdalomcsillapítókra, amelyeknél öt év alatt több mint kétszeresére nőtt a halálos túladagolások száma.

Sokan fel sem ismerik, hogy a vényköteles szerek terjesztése vagy értékesítése (amennyiben azt nem az orvos teszi) drogkereskedelemnek minősül, és ugyanúgy illegális, mint a heroin- vagy a kokainárusítás, illetve nagy bírság és börtönbüntetés jár érte. Amikor az ilyen értékesítés halállal vagy komoly testi sérüléssel végződik, a terjesztőt életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik.

A visszaélésre használt vényköteles szerek típusai

A következő főbb kategóriák tartoznak a szórakozásra használt felírt szerek közé:

1. Depresszánsok (idegnyugtatók): Gyakran a központi idegrendszer (az agy és a gerincvelő) nyugtatójaként utalnak rájuk; lassítják az agyműködést. Altatókat (hogy a személyt nyugodttá és bódulttá tegyék) és nyugtatókat (a feszültség vagy az aggodalom csökkentésére) tartalmaznak.

2. Opiátok és morfiumszármazékok: (származék: vegyi anyag, amely egy vele rokon anyagból származik) Általában fájdalomcsillapítóknak nevezik őket; ezek a szerek ópiumot vagy ópiumhoz hasonló anyagokat tartalmaznak, és a fájdalom csökkentésére használják őket.

3. Élénkítőszerek: A szereknek az a típusa, amely az energiaszint és az éberség fokozását célozza, de ugyanakkor a vérnyomást, a pulzusszámot és a légzés szaporaságát is növeli.

4. Antidepresszánsok: Pszichiátriai szerek, amelyeknek a depressziót kellene kezelniük.