HOGYAN SZORÍTJA VISSZA A DROGFOGYASZTÁST 40%-KAL EGY ELTÖKÉLT VENEZUELAI

Mario Chirinos Az igazság a drogokról füzeteket oszt Venezuela egyik elemi iskolájában, egyik mára már legendássá vált drogellenes szemináriumának megtartása előtt. Az igazság a drogokról kampány csaknem 450 000 venezuelai tanulót ért el.

Ahogy arról Mario Chirinos a következőekben beszámol, annak ellenére, hogy kiképzett csaknem 4000 katonát, 135 000 vállalati személyzetet és 450 000 tanulót Venezuelában, mindez még csak a kezdet.

1997-ben, Mario Chirinos megtudta, hogy két unokatestvére Venezuela egyik legdominánsabb drogkartelljének dolgozik. De mielőtt bármit is tehetett volna, a narkóháborúk következtében életüket vesztették.

Ezen a ponton úgy döntött, hogy változtatni fog az országában fennálló helyzeten. De csak tíz évvel később talált rá a megoldásra: Az igazság a drogokról kampányra.

Chirinos azonnal elkezdte osztogatni Az igazság a drogokról füzetet azokon a környékeken, ahol a legmagasabb a bűnözés. Ezután elkezdett szemináriumokat tartani az iskolákban szülővárosa, Maracaibo, széltében-hosszában, együttműködést kialakítva és kiképezve 643 professzort a Dr. Rafael Belloso Chacin Egyetemen.

Majd Chirinos a hitközösséget is bevonta, és több mint 50 katolikus, adventista, baptista és egyéb vallású csoportot képzett ki Az Igazság a drogokról program szolgáltatására. Ezek a csoportok pedig cserébe mintegy 20 000 venezuelainak szolgáltatták azt le. „Minden héten hívogatnak, még több és több anyagot igényelnek. A Bibliát a jobb karjuk alatt, Az igazság a drogokról füzeteket pedig a bal karjuk alatt viszik” – mesélte Chirinos.

Nem sokkal ezután Chirinost meghívták, hogy tartson beszédet egy 500 katonából álló katonai zászlóalj előtt Maracaibóban, ahol kiderült, hogy tízből nem kevesebb mint hét katona fogyaszt marihuánát, kokaint és egyéb drogokat. Ebből adódóan, immár több mint 4000 katonának tartott előadást a Venezuelai Nemzeti Gárdában, a hadseregben és a légierőnél.

Chirinos ezután a magánszektor felé fordította a figyelmét, és venezuelai cégek több mint 135 000 ügyvezetőjét és alkalmazottait képezte ki. Majd ezen vállalkozások közül 29, összesen 2 millió dollárt adományozott további drogfelvilágosító kampányok szponzorálására Venezuela-szerte.

Nem kellett azon tűnődnie, hogy vajon eredményes volt-e – a bizonyíték egyértelműen látszott a statisztikáin: a drogfogyasztás átlagosan 40%-os visszaesése azokban az iskolákban, ahová elhozta a programot, amit olyan nagyra értékeltek, hogy a Venezuelai Országos Drogellenes Iroda hivatalos elismerésben is részesítette érte.

És minden eddigi elismerését megkoronázta az az esemény, amikor Chirinost kinevezték Zulia állam Törvénykezési Tanácsának kábítószerügyi tanácsadójává. Röviddel ezután a törvényhozás felülvizsgálta a programot, és jóváhagyta Chirinos javaslatát, melyben azt kérte, hogy Az igazság a drogokról legyen a heti tanterv része az állam összes iskolájában. A venezuelai nemzeti kormány is követte a példát, és elfogadta a törvényt, amely kötelezővé teszi a drogfelvilágosítást az ország minden iskolájában.

Bár büszke arra, hogy milyen messzire eljutott, Chirinos még mindig nem elégedett. A célja az, hogy Venezuela népességének negyedéhez eljuttassa üzenetét – nem kevesebb mint 7,5 millió állampolgárhoz.

„A mi küldetésünk még csak most veszi kezdetét” – mondta.



A CSELEKVÉS ÚTJÁN
Módszerek a droghasználat visszaszorítására, és egy átfogó terv kidolgozására

A Phenoms kosárlabdacsapat promózza a Drogmentes Világért Alapítványt pályán és a pályán kívül is.

Ha belegondolsz, hogy nemzetközileg közel 1 milliárd ember kísérte figyelemmel a 2014-es világbajnokságot, akkor kapsz egy elképzelést arról, hogy mekkora erőt képvisel a sport a tömegek elérésében. Nem meglepő tehát, hogy Az igazság a drogokról csoportok világszerte egyre inkább a játékra összpontosítanak.

Vegyük Olaszország Az igazság a drogokról milánói csapatát, amely „Mondj nemet a drogokra” focibajnokságokat szervez, ahol rendőrök és a városi tanács tagjai mérkőznek meg a győzelemért.

Vagy ott van a BMX-es világbajnok Németországban, aki Az igazság a drogokról előadásokat tartott a fiataloknak az iskolájuk tornateremében, majd bemutatott néhány merész biciklis mutatványt.

Aztán ott van a dél-afrikai kosárlabdacsapat, a Phenoms, akik kitették a Drogmentes Világért molinót, miközben egyre dobták a ziccereket, és arra bátorították a szurkolókat, hogy éljenek drogmentesen.

És ez így megy tovább nemzetközileg, ahol is a sport minden fajtája hatékony módszernek bizonyult a fiatalok elérésére Az igazság a drogokról kampánnyal.



AZ ÖN SEGÍTSÉGÉRE IS SZÜKSÉGÜNK VAN

Támogassa a Drogmentes Világért Alapítványt, és segítsen megóvni a fiatalok életét a drogok romboló hatásaitól! Az ön hozzájárulásai lehetővé teszik, hogy oktatási anyagainkat ingyenesen hozzáférhetővé tegyük iskolák, ifjúsági szervezetek, illetve más csoportok és egyének számára. Az ön támogatása segít abban, hogy elláthassuk az embereket olyan tényekkel, amelyek birtokában egészséges, drogmentes életet élhetnek.