A DROGMENTES „CYCLORUN” MEGVÁLTOZTATJA EGY ORSZÁG DROGOKHOZ VALÓ HOZZÁÁLLÁSÁT

A sportolók elindulnak Moravské Budějovicéből a hozzájuk csatlakozó iskolásokkal.

Már tizenöt éve gyűlnek össze futók és kerékpárosok egy maratoni útra, hogy támogassák a drogmentes életet, és hozzájáruljanak a drogfogyasztási statisztikák országos csökkenéséhez.

Csehországot elárasztják a drogok. 10 milliós népességéből a becslések szerint 80 000 krónikus drogfogyasztó. És mivel a lakosság 28%-a fogyaszt marihuánát – és ebből több mint 60 000 fő naponta –, az összes európai ország közül Csehország a legnagyobb marihuánafogyasztó.

Vlastimil Špalek felismerte, hogy az egyetlen igazi megoldás a hatékony drogfelvilágosítás. Úgy döntött, hogy személyesen áll ki, hogy megállítsa a járványt, és a sportot használja közvetítő eszközként drogmentességi üzenetéhez.

Ezért 2003-ban Špalek és csapata elindította a „Futás a drogmentes Csehországért” nevű országos rendezvényt. A maratonfutók városról városra futottak, és Az igazság a drogokról füzeteket osztottak. Az eredmények láttán Špalek felismerte, hogy a fiatalok ki vannak éhezve a drogokkal kapcsolatos őszinte információkra, és eldöntötte, hogy kibővíti a kampány hatókörét egy második összetevővel: kerékpárosokkal. Így született meg az első „Cyclorun”.

Az idén megtartott 15. Cyclorun Orlovából indult, és 12 nappal később, 1250 km megtétele után zárult. A sportolók 38 városba látogattak el, és több mint 120 000 gyerekhez és felnőtthöz juttatták el az igazságot a drogokról, azonfelül, hogy 3 millió embert értek el újságokon, tévén, rádión és az interneten keresztül. Minden városban helyi tisztviselők csatlakoztak azzal, hogy aláírtak egy „Mondj nemet a drogokra” nyilatkozatot.

Vlastimil Špalek felismerte, hogy az egyetlen igazi megoldás a hatékony drogfelvilágosítás. Úgy döntött, hogy személyesen áll ki, hogy megállítsa a járványt, és a sportot használja közvetítő eszközként drogmentességi üzenetéhez.

Évek kemény munkája után megváltoztatták a drogokhoz való hozzáállást az országban – a kormány most pártolja a drogfelvilágosítást, és támogatja a Drogmentes Világért Alapítványt.

Ennél is fontosabb, hogy a drogfogyasztás országszerte csökkent: a kormány éves jelentése szerint a súlyos drogfüggők száma először esett vissza nyolc év óta, és az alkoholfogyasztás a 16 év alatti gyerekek körében ugyancsak kisebb lett.

„Ez az, ami igazán fontos – mondja Špalek. – Tudtam, hogy ez a program képes rá, hogy számtalan életet megmentsen. És meg is tette. Ezért nem adtam fel soha a drogok elleni harcot.”


TÉNYEK

MIT LEHET TENNI EGY ÉV ALATT?
Hány személyt lehet oktatni egy évben? Íme a Drogmentes Világért eredményei 12 hónapra vetítve.

187

ÁLLOMÁS

sugározta a drogmegelőzési Azt mondták... Hazudtak társadalmi célú hirdetéseinket mintegy 113 millió embernek.

5024

ISKOLA

kapott világszerte Drogmentes Világért-anyagokat vagy előadásokat, amelyek szétoszlatják a drogokkal kapcsolatos tévhiteket.

236 164

TANULÓ

kapott felvilágosítást Az igazság a drogokról anyagából, és kapott lehetőséget arra, hogy a drogmentes életet válassza.

21 119 024

LÁTOGATÓ

kereste a drugfreeworld.org weboldalon az ingyenes és hatékony drogfelvilágosító anyagokat.

222 998 328

EMBERT

értünk el az elmúlt évben füzetosztásokon, oktatási szemináriumokon és a médián keresztül.


ADOMÁNYOZÁS

Támogassa a Drogmentes Világért Alapítványt, és segítsen megóvni a fiatalok életét a drogok romboló hatásaitól! Az ön hozzájárulásai lehetővé teszik, hogy oktatási anyagainkat ingyenesen hozzáférhetővé tegyük iskolák, ifjúsági szervezetek, illetve más csoportok és egyének számára. Az ön támogatása segít abban, hogy elláthassuk az embereket olyan tényekkel, amelyek birtokában egészséges, drogmentes életet élhetnek.