OKTATJÁK INDIA 1,3 MILLIÁRD LAKÓJÁT, HOGY DROGMENTES ÉLETET ÉLJENEK

Vaszu Jadzsnik-Szetia (jobbra) és az alá tartozó 31 kirendeltség tagjai megtanítják Indiát az igazságra a drogokról 19 államban, például itt, a Szikh Pályaválasztási Börzén.

A Drogmentes Világ India, amely 2016-ban indult, gyorsan 31 csoport hálózatává duzzadt 19 indiai államban, és mindnek célja, hogy arra oktassák India fiatalságát, hogy drogmentes életet éljenek.

„Sok marihuána van. Ez egy kulturális dolog, része egy nagyon népszerű fesztiválnak, a Színek Fesztiváljának” – mondja Vaszu Jadzsnik-Szetia, a Drogmentes Világ India ügyvezető igazgatója. A Holi néven is ismert fesztivál napját úgy ünneplik meg Indiában, hogy színes porral szórnak be barátokat, családtagokat, sőt idegeneket. Gyakran magába foglalja egy ehető cannabiskészítmény, a „bhang” fogyasztását is. Mint Síva kedvelt növénye, aki a pusztítás istene, nem meglepő, hogy a marihuána egy domináns erő az indiai illegális drogkereskedelemben.

Ennek ellensúlyozására Vaszu 2016 végén megalakította első Drogmentes Világ-csoportját Újdelhiben. Gyorsan ott voltak az utcákon. „Úgy találtuk, hogy a Ráhgiri [egy állampolgári kezdeményezés az utcák visszahódítására] egy jó hely terjesztési kampányok indítására” – mondja.

Az utcai terjesztésen kívül Vaszu megalakított egy előadókból álló csapatot is, akik iskolákba és csoportokhoz látogatnak DFW-szemináriumokat tartani, például a Sunaayy Alapítvány hátrányos helyzetű tanulóinak és a Rao Ram Szingh Iskolában, amelynek mottója: „tudás, szolgálat, jótékonyság”. Vannak a félévente tartott Szikh Pályaválasztási Börzék is, ahol középiskolások és tanárok anyagokat kapnak, és drogmentes fogadalmakat írnak alá. „Mivel egy gyermek első találkozása a drogokkal bármely életkorban megtörténhet, a megoldás az, ha előbb jutunk el hozzájuk, mint a dílerek” – mondja Vaszu. De a 1,3 milliárdos országban egyetlen csoport egyszerűen nem elég.

„Hamarosan rájöttem, hogy ha meg akarom valósítani az álmom, hogy a Drogmentes Világot elvigyem egész Indiának, a meglévő működési vonalakon túlra kell mennem. Elkezdtem válogatás nélkül mindenkit betoborozni” – mondja Vaszu. A kirendeltsége 6 csoportra nőtt Nagy-Delhi térségében, amely India 18,9 milliós lakosságú fővárosa. Ez magában foglalta a dvárkai csapatot Délnyugat-Delhiben, akik kiképeztek 250 rendőrkadétot Az igazság a drogokról-lal, majd igyekeztek másoknak is megtartani ezt.

Nemsokára ez kibővült, ahogy csoportok bukkantak fel India minden sarkában, a déli Telangána államtól az India nyugati partján fekvő Gudzsarát államban lévő csoportig, majd ettől északra a „kék városig”, a Rádzsaszthán állambeli Dzsódhpurig, ahol a csoport vezetője az indiai drogrendészeti hivatalnál dolgozik.

Ahogy Vaszu mondja: „A célom az, hogy India drogmentes legyen”, és most, 31 csoporttal 19 államban, akik már 125 000 embert világosítottak fel a kirendeltség első 14 hónapjában, Vaszu lefektette az alapokat pontosan ennek eléréséhez.


Ön életeket ment azzal, hogy tanítja Az igazság a drogokról-t? Meséljen nekünk róla!

A CSELEKVÉS ÚTJÁN
Tanítja Az igazság a drogokról-t?

Szívesen olvas drogmegelőzéssel és -felvilágosítással kapcsolatos történeteket a világ minden tájáról? Eszébe jutott már, hogy elmondhatná a saját történetét is?

A Drogmentes Világ egy pedagógusokból, rendészeti és drogmegelőzési szakemberekből, szülőkből és önkéntesekből álló globális hálózat, akiket az kapcsol össze, hogy mind Az igazság a drogokról anyagait használják, és közös céljuk, hogy az embereket a drogmentes élet felé vezessék. Ahogy ezt olvassa, ön már része ennek a csapatnak.

Ha sikeresen használta Az igazság a drogokról anyagait vagy oktatási programját, és szeretné saját küzdelmeit és sikereit megismertetni másokkal, szívesen hallanánk önről. A története bekerülhet egy jövőbeli hírlevélbe.

Küldje el történetét és fotóit. Az ön tapasztalata arra inspirálhat másokat, hogy csatlakozzanak hozzánk abban, hogy megtanítsuk az igazságot a drogokról szerte a világon.

Szeretnénk hallani önről!


MENTSEN MEG FIATAL ÉLETEKET!

Támogassa a Drogmentes Világért Alapítványt, és segítsen megóvni a fiatalok életét a drogok romboló hatásaitól. Az ön hozzájárulásai lehetővé teszik, hogy oktatási anyagainkat ingyenesen hozzáférhetővé tegyük iskolák, ifjúsági szervezetek, illetve más csoportok és egyének számára. Támogatása segít abban, hogy elláthassuk az embereket olyan tényekkel, amelyek birtokában egészséges, drogmentes életet élhetnek.