Menu background image
Alkohol

ITTAS VEZETÉS

Fotó: Bigstockphoto
  • 2007-ben az USA-ban a tizenévesek ittas vezetéséből származó
    balesetek halálos áldozatainak száma 1393 volt – csaknem négy haláleset az év minden napján.
  • Az amerikai tizenévesek halálozási okainak listáját a gépjármű-balesetek vezetik – a halálesetek több mint egyharmadáért felelősek. A 2006-ban a közúti balesetben meghalt tizenéves járművezetők 31%-a ittas volt az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság szerint.
Annak kockázata, hogy egy alkoholos befolyásoltság alatt álló autóvezető járműbalesetben életét veszítse, legalább 11-szer akkora, mint azoknál a járművezetőknél, akiknek nincs alkohol a szervezetében.

A legtöbb ember számára ezek csak statisztikák – talán sokkolóak, de csak statisztikák. Ám azok családtagjai és barátai számára, akik tizenévesen ittas vezetés következtében meghalnak, minden egyes szám tragikus veszteséget jelent.

Az alkohol torzítja a személy érzékelési és ítélőképességét. Az alkoholos befolyás alatt álló emberek beismerik, hogy a reakcióidejük lassabb, mint amikor nem isznak, és sok mindent megkockáztatnak, amit sosem tennének, amikor józanok. Ez túl gyakran bizonyul végzetesnek.

Hogyan hat az alkohol a testre

Az alkohol a gyomorfalban és a vékonybélben található kis vérereken keresztül szívódik fel a véráramba. Néhány perccel az alkoholivás után feljut a gyomorból az agyba, ahol gyorsan kifejti a hatásait, lelassítva az idegsejtek tevékenységét.

Az alkohol kb. 20%-a a gyomorban szívódik fel. A maradék 80% legnagyobb része a vékonybélben szívódik fel.

Az alkoholt a vér elszállítja a májba is, amely az úgynevezett „metabolizáció” („anyagcsere”) útján kinyeri az alkoholt a vérből, és nem mérgező anyaggá alakítja. A máj egyszerre csak bizonyos mennyiséget tud metabolizálni, a maradék pedig tovább kering az egész szervezetben. Így a szervezetre gyakorolt hatásának erőssége közvetlenül összefügg a fogyasztott mennyiséggel.

Amikor az alkohol mennyisége a vérben meghalad egy bizonyos szintet, a légzőrendszer jelentősen lelassul, és kómát vagy halált okozhat, mivel az oxigén már nem éri el az agyat.