Menu background image
Alkohol

MI AZ ALKOHOLIZMUS?

Az alkoholfüggőségnek (alkoholizmus) négy tünete van:

  • Sóvárgás: erős igény vagy kényszer az ivásra. 
  • Önuralom elvesztése: képtelenség határt szabni az ivásnak.
  • Testi függőség: elvonási tünetek, például émelygés, izzadás, remegés és szorongás, amelyek akkor következnek be, amikor huzamosabb, intenzív ivás után abbahagyják az alkoholfogyasztást.

A súlyos függőség életveszélyes elvonási tünetekhez vezethet, beleértve a görcsöket, amelyek az utolsó alkoholfogyasztás után 8-12 órával kezdődnek. A delirium tremens (DT, „remegő önkívület”) 3-4 nappal később kezdődik; a személy rendkívül izgatottá válik, remeg, hallucinál, és elveszti a kapcsolatot a valósággal.

  • Tolerancia: ellenálló-képesség, ami azt jelenti, hogy nagyobb alkoholmennyiség szükséges a mámoros állapot eléréséhez.

Az egyre súlyosabb alkoholista gyakran mondja, hogy bármikor abba tudná hagyni, ha úgy döntene – csak éppen soha nem „dönt úgy”. Az alkoholizmus nem egy végállomás, hanem folyamat, a romlás hosszú útja, amelynek során az élet folyamatosan rosszabbodik.

„Amikor elkezdtem leszokni az ivásról, ráébredtem, hogy az alkohol olyannyira beépült a testembe, hogy nem tudtam abbahagyni. Úgy remegtem, mintha össze akarnék törni, izzadni kezdtem, és nem tudtam gondolkodni, amíg nem ittam egyet. Nem tudtam meglenni nélküle.

A következő 8 évet úgy töltöttem, hogy »egyik elvonóból ki, másik kórházba be« – próbáltam rájönni, hogy mi a fene történt velem, hogyhogy nem tudok leszokni. Ez volt a legrosszabb és leghosszabb rémálom.” – Jan