Menu background image
Ecstasy

FÜGGŐVÉ VÁLHATOK AZ ECSTASYTÓL?

Függőséget okoz az ecstasy? Sokan úgy gondolják, hogy igen. De még akkor is, ha a használója nem válik függővé tőle, négy komoly veszélynek van kitéve:

1. VESZÉLY: 1995-re a piacon kapható ecstasy tabletták kevesebb mint 10%-a volt tiszta MDMA (metiléndioxi-N-metamfetamin). Ma az ecstasy általában drogok széles skálájának keveréke, és gyakran mérgező anyagokat is tartalmaz.

2. VESZÉLY: Folyamatosan emelni kell a drog mennyiségét ahhoz, hogy mindig ugyanazt a hatást érjék el. A fogyasztói azt mondják, hogy az első adag után nagyban csökken az ecstasy hatása. És ahogy a személy egyre többet szed belőle, a negatív hatások egyre fokozódnak.

Mivel a drog használatától elvárt hatás egyre csökken, a használó gyakran kipróbál más, még veszélyesebb drogokat is.

3. VESZÉLY: A használók úgy érzik, hogy néha szükségük van más drogokra, mint például heroinra vagy kokainra. Ezek „segítenek” nekik megbirkózni azokkal a mentális és fizikai fájdalmakkal, amit az ecstasyból való kijózanodás okoz; az ecstasyt szedők 92%-a más, még keményebb drogokat is használ.

4. VESZÉLY: A személy azon téves elképzelése, hogy „csak akkor érzi jól magát, ha ecstasyt szed”, ahhoz vezet, hogy gyakrabban szedi, nem csak a rave- és technópartik alkalmával; csakúgy, mint más stimulánsoknál is, az emberek tovább szedik az ecstasyt, annak ellenére, hogy érzik a kellemetlen hatásait.

„Hallom, ahogy sok ember úgy beszél az ecstasyról, hogy milyen jó kis szórakozás, veszélytelen drog. Ilyenkor csak egy dologra tudok gondolni: »Bárcsak tudnák!«

Öt hónap alatt egy némileg felelősségteljes, álmain dolgozó emberből egy olyan valakivé váltam, akit nem érdekel semmi, és minél jobban betéptem, annál mélyebbre csúsztam egy sötét, nagyon magányos helyre. Amikor végre elaludtam, rémálmaim voltak és remegtem. Sápadt lett a bőröm, lüktetett a fejem, és kezdtem paranoiássá válni, de nem törődtem ezekkel a dolgokkal – úgy gondoltam, hogy ez teljesen rendben van. Egészen addig az éjszakáig, amikor azt hittem meghalok.

Az ecstasy elszívta minden erőmet, elvette a céljaimat, az álmaimat, a barátaimat, a lakásomat, a pénzemet és mindenek előtt a józan eszemet. Mindennap aggódom a jövőm és az egészségem miatt. Sok akadály tornyosul még előttem, de kitartok, mert tudom, hogy én a szerencsések közé tartozom.” – Lynn