Menu background image
Marihuána

MI VAN A FÜSTFELHŐK MÖGÖTT?

Man smoking cannabis with a bong.

A marihuána használata nem csupán a fogyasztóra káros. A fogyasztó maga is kockázattá válhat a társadalom számára.

A kutatások világosan mutatják, hogy a marihuána képes problémákat okozni a mindennapi életben. Egy 129 egyetemistán végzett tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik a felmérés előtti 30 napból legalább 27 napon szívtak füvet, súlyosan lecsökkentek a figyelemmel, az emlékezéssel és a tanulással kapcsolatos legfontosabb képességek. Egy postai dolgozókon végzett felmérés szerint azok az alkalmazottak, akikről azt találták, hogy marihuánát fogyasztanak, 55%-kal gyakrabban szenvedtek balesetet, 85%-kal gyakrabban sérültek meg, és 75%-kal nagyobb arányban hiányoztak a munkából.

Ausztráliában egy vizsgálat azt találta, hogy a cannabisfogyasztás volt felelős a halálos autóbalesetek 4,3%-áért.

Szinte lehetetlen úgy felnőni bármely országban, hogy ne találkoznánk drogokkal. A kábítószer-használatra irányuló nyomás a társaktól igen nagy, a drogok veszélyeiről szóló tényszerű információk pedig nem mindig állnak rendelkezésre.

Lehet, hogy sokan azt mondják, hogy a marihuána nem veszélyes. Nézd meg, hogy kik mondják ezt. Esetleg ugyanazok az emberek, akik aztán füvet próbálnak eladni neked?

Man and woman smoking marijuana.

A marihuána legyengítheti a személy emlékezőképességét, és ez az állapot akár napokkal vagy hetekkel azután is fennállhat, hogy a kábítószer közvetlen hatásai már elmúltak. Egy vizsgálat keretében felkértek egy csoport rendszeres marihuánafogyasztót, hogy emlékezzenek vissza egy listán található szavakra. A szavak pontos felidézésére való képességük csak négy héttel azután állt vissza a normális szintre, hogy abbahagyták a füvezést.39

A marihuánát használó tanulók rosszabb osztályzatokat szereznek, mint azok, akik nem szívnak füvet, és kevésbé valószínű, hogy felveszik őket egyetemre. Egyszerűen rosszabb az emlékezetük és az információfeldolgozó képességük, mint azoknak, akik nem drogoznak.

„Abban az iskolában, ahová jártam, a tanár három-négy füves cigit is elszívott naponta. Nagyon sok tanulót rávett, hogy ők is szívjanak, köztük engem is. A dílere ezután arra biztatott, hogy kezdjek el heroint használni, amit ellenállás nélkül meg is tettem. Ekkorra úgy tűnt, mintha már képtelen lennék lelkiismeret-furdalást érezni.” – Veronique

Amit a drogdílerek mondanak neked


Woman smoking a joint.

Amikor tinédzsereket egy felmérés során arról kérdeztek, hogy miért kezdtek el drogozni, 55%-uk azt válaszolta, hogy a barátaik nyomására tették. Menők és népszerűek akartak lenni. A dílerek tudják ezt.

Barátként közelítenek hozzád, és felajánlják, hogy „segítenek” neked „valamivel, ami majd feldob”, vagy „segít ellazulni”. Azt mondják, hogy a drog „segíteni fog neked beilleszkedni”, vagy „vagány leszel tőle”, és „ha veszélyes lenne, akkor nem legalizálnák annyi helyen”.

A drogdílereket az elérhető haszon motiválja, és ezért bármit mondhatnak neked, hogy megvedd a drogot. Azt mondják majd, hogy „a fűről nem fogsz áttérni keményebb drogokra”.

Amíg megkapják a pénzüket, a drogdílereket nem érdekli, hogy a drogok tönkreteszik az életed. Őket kizárólag a pénz érdekli. Volt dílerek beismerték, hogy a vevőiket csak „sakkfiguráknak” tekintették.

Ismerd meg a tényeket a drogokról! Hozd meg a saját döntéseidet!