FELVILÁGOSÍTJUK A GYEREKEKET A VILÁG OLIMPIAI FŐVÁROSÁBAN

LAUSANNE, SVÁJC
2022. július 17.

A Drogmentes Világért Alapítvány önkéntesei a svájci Lausanne-ban drogosok vallomásaival ismertetik meg a gyerekeket.

Svájcra gondolva sokaknak lélegzetelállító tájak, gazdasági jólét, mennyei csokoládé, precizitás és jól szervezett társadalom jut eszükbe. És bár lehet, hogy mindez igaz, ennek az országnak is megvannak a maga társadalmi problémái, és ezek egyike a drogok.

A svájci Lausanne-ban több mint 60 diáknak tartottak interaktív szemináriumot az igazság a drogokról témájában.
A svájci Lausanne-ban több mint 60 diáknak tartottak interaktív szemináriumot az igazság a drogokról témájában.
 

Legyen szó illegális drogokról, gyógyszerekről vagy alkoholról, a statisztikák magukért beszélnek: a svájci lakosság egyharmada elismeri, hogy fogyasztott már marihuánát, és mintegy 200 000‑re tehető azoknak a száma, akik rendszeresen élnek vele. Ami az alkoholt illeti, becslések szerint minden harmadik ember ismer valakit, aki alkoholproblémáktól szenved.

A Drogmentes Világért Alapítvány Lausanne eltökélte, hogy felvilágosítja a közösséget, kiváltképpen a fiatalokat, a drogok veszélyeiről és felvértezi őket azokkal az eszközökkel, amelyekre ahhoz van szükségük, hogy ne váljanak statisztikai adattá.

Az önkéntesek előadást tartottak a világ olimpiai fővárosaként ismert Lausanne egyik iskolájában, ahol 64 tizenéves ismerte meg a rideg tényeket a drogokról. A szeminárium a résztvevők aktív bevonásával zajlott – egy korábbi drogfogyasztó vallomásának meghallgatása után a diákok feltehették kérdéseiket, és megoszthatták a drogokkal kapcsolatos aggodalmaikat és gondolataikat. Az előadás végén a tanulók aláírtak egy fogadalmat, amelyben megígérték, hogy drogmentes életet fognak élni.

Az iskolaigazgató úgy jellemezte a bemutatót, mint „fontos és erőteljes üzenetet”, és azt is elmondta, hogy a Drogmentes Világért Alapítvány Lausanne mindenhová elviszi azt a régióban, hogy felvértezze a közösséget és a fiatalokat azzal a tudással, amely ahhoz kell, hogy helyes döntéseket hozzanak és egészségesebb életet éljenek.