MEGMUTATJA MALAJZIÁNAK, MIT IS JELENT VALÓJÁBAN STRAIGHT EDGE-ESNEK LENNI

Khai Aziz punk rocker a zenéje és Az igazság a drogokról használatával a drogmentes élet felé vezeti a malajziai fiatalokat.

Khai Aziz Drogmentes Világ-aktivista és punkegyüttese, a Second Combat megtanítja a fiataloknak, hogy a drogmentesség a legjobb módja annak, hogy igazi lázadók legyenek, és boldog életet éljenek.

Khai Aziz megtestesíti a punk rock lázadó szellemét a status quo ellen, csakhogy ő a kicsapongó életet élő drogos punk rocker sztereotípia ellen lázad. Aziz, a Second Combat nevű maláj punkegyüttes fronténekese „straight edge”-es, ami azokra utal, akik nem élnek alkohollal, nikotinnal és kábítószerekkel.

De nem volt elegendő, hogy ő maga straight edge-es legyen. Látva, milyen rombolást okozott bátyja heroinfüggősége a családjában, Aziz nem akarta, hogy más családok ugyanilyen fájdalmat éljenek át. 2010-ben megalakította a Malajziai Drogmentes Ifjúság Szövetséget (Drug Free Youth Association Malaysia = DFYA), és jó ügyet szolgáló lázadásához hamarosan megtalálta a tökéletes társat, a Drogmentes Világért Alapítványt.

„A családbeli tapasztalataimon kívül sok barátom is drogokhoz nyúlt. Közülük néhányan rehabon vannak, néhányan meghaltak. Ezek után eldöntöttem, hogy szembeszállok ezzel” – mondta Aziz.

Egyrészt kibővítette saját iskolai szolgáltatási eszközeit Az igazság a drogokról anyagaival, másrészt letette a Drogmentes Világ-fogadalmat, sőt egy punk rock drogmentes himnuszt komponált belőle.

Aziz és a DFYA-tagok beutazták Malajziát és Selangor államot, ahonnan származik. Iskoláról iskolára mentek, ösztönözve a tanulókat, hogy fogadjanak drogmentes életet, és zenével sarkallva őket egészséges tevékenységekre. A mai napig 126 malajziai iskolába személyesen ellátogatva több mint 14 000 diákot értek el Az igazság a drogokról üzenetével.

Közönségét kiterjesztette a lakótelepeken élő gyerekekre, ahol zenéjével igyekszik távol tartani a fiatalokat a drogoktól és a rossz döntésektől. „Megfigyelhető, hogy egészséges és tartalmas tevékenységek híján az emberek mindig vonzódnak az ártalmasakhoz. Nemcsak sok gyerekre hatottam, hanem néhány együttesre is, hogy legyenek straight edge-esek. Azt hiszem, a zenészek képesek biztatni a rajongóikat, hogy olyanok legyenek, mint ők” – teszi hozzá Aziz. És 250 együtteshez el is jutott az üzenete a drogmentességről.

Azokat, akikhez nem tud közvetlenül kommunikálni, a médián keresztül szólítja meg, többek között egy róla készült dokumentumfilmmel és a San Franciscó-i Maximum Rocknroll című punk rock magazinban megjelent cikkeivel. Összesen több mint 3,2 millió embert érintett meg az üzenete Ázsia-szerte. „A ráerőltetés helyett a felvértezést használom a gyerekeknél. Nem csupán egy drogellenes üzenetet hirdetek, hanem az emberiesség és együttérzés üzenetét is.” Aziz éveken át tartó „felvértező” munkája után a drogokhoz köthető letartóztatások száma 40%-kal csökkent a tanulók körében Selangorban.


Juttassa el a fiatalokhoz még a drogdílerek előtt az ingyenes Az igazság a drogokról füzeteket.

A CSELEKVÉS ÚTJÁN
Drogfelvilágosítás tanároknak

Nem számít, melyik országról van szó, a drogok rányomják bélyegüket a nemzet jövőjére: a fiatalokra. A szülők után a tanárok képezik a védelmi vonal egyik első sorát a gyerekek számára az ellen az első drog- vagy alkoholfogyasztás ellen, amely túl gyakran vezet keményebb drogokhoz és függőséghez.

Az igazság a drogokról oktatócsomag létrehozásával megadjuk a pedagógusoknak a szükséges eszközöket ahhoz, hogy a fiatalok megkapják a valós tényeket a drogokról. Így tájékozott döntést hozhatnak arról, hogy soha nem szednek ilyesmit. Minden pedagógus meglátogathatja a mondjnemetadrogokra.hu/educator weboldalt, ha szeretne többet megtudni, és rendelni egy ingyenes csomagot.

Kitűnő példaként arra, hogy milyen változást hozhat a drogfelvilágosítás a fiatalok életébe, nézze meg Michael DeLeon történetét, aki elmeséli saját személyes útját, és aki ma fiatalok millióit oktatja szerte az USA-ban: scientology.tv/Michael-DeLeon.

Mondja el nekünk saját történeteit arról, amikor fiataloknak tanította az igazságot a drogokról.