Menu background image
Az igazság a drogokról

KRISTÁLYMET ÉS METAMFETAMIN

A metamfetamint és annak kristályos formáját („kristálymet”) belélegzik, cigaretta formában szívják vagy beinjekciózzák. A kisebb adagok tabletta formában vannak.

A kristálymet a metamfetamin egy formája, amely kis üvegszilánkokra vagy apró, fényes, kékesfehér „rögökre” hasonlít. Az utcán „jég”, „kristály”, „üveg” és hasonló neveken ismert. Nagyon erős, függőséget okozó, mesterségesen előállított stimuláns, amely agressziót és erőszakos vagy pszichotikus viselkedést okoz. Sok fogyasztó arról számolt be, hogy már az első használat után rászoktak. Azon drogok közé tartozik, amelyekről a legnehezebb leszokni.

Rövid távú hatások

Negatív hatásai közé tartoznak az alvászavarok, a hiperaktivitás, az émelygés, az erővel kapcsolatos tévképzetek, a megnövekedett agresszivitás és ingerlékenység. Okozhat étvágycsökkenést, ami fogyáshoz vezet. Nagyobb adag nagyobb „flasht” okoz, amelyet fokozott izgatottság és néha testi erőszak követ. További hatásai között lehetnek: álmatlanság, zavarodottság, hallucinációk, idegesség és paranoia. Okozhat még rángógörcsöket is, amelyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

Hosszú távú hatások

Megnövekedett pulzusszám és vérnyomás, az agyi vérerek károsodása – ezek agyvérzéshez, szabálytalan szívveréshez, a keringés összeomlásához vagy halálhoz vezethetnek. A drog okozhat máj-, vese- és tüdőkárosodást is. A fogyasztók agykárosodást szenvedhetnek, aminek következtében egyebek között romolhat az emlékezetük, és előfordulhat, hogy egyre kevésbé lesznek képesek elvont gondolatokat felfogni. Azok, akik nem halnak bele, általában emlékezetkiesést és szélsőséges hangulatingadozást tapasztalnak.

Különböző drogokat fogyasztottam, és a kristálymetet használtam leginkább, mivel olcsó, könnyen beszerezhető, könnyű rászokni, és persze könnyű használni. Egyszer próbáltam csak ki... és BUMM! Azonnal függővé váltam tőle. Az egyik fontos dolog, amire ez kihatott, a zenei karrierem volt. Egy nagyszerű zenekarral fantasztikus zenét játszottunk. Remek tagok voltak az együttesben, akik nem csak tagok voltak, hanem a legjobb barátaim is. Mindez megváltozott, amint elkezdtem metamfetamint használni.” – BradUTCAI NEVEK

METAMFETAMIN: sebeske hópehely kréta motoros csirketáp fahéj nyitott száj por pörgő röpítő spinyó mexikói crack pervitin (Csehország) paraszt kokain speed sprite spuri speedy gonzales yaba (Délkelet-Ázsia) sárga por KRISTÁLYMET: alfonz penge amfecó kristály kristályüveg üveg forró jég jég kvarc shabu amfóra rezsó Tina fecske